Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

KORTARE DAGAR. Lars-Åke Karlgen (V) föreslår tillsammans med Mia Öster att sex timmars arbetsdag införs i delar av kommunen.

V vill ha kortare arbetsdagar

Vänsterpartiet vill införa sex timmars arbetsdag någonstans inom den kommunala verksamheten under år 2020. Förslaget kommer i en motion undertecknad av Lars-Åke Karlgren och Mia Öster.

Förslagsställarna hänvisar till studier som visar att en arbetstidsförkortning medför mindre stress, bättre sömn och på sikt lägre sjukskrivningskostnader.

De räknar också med fördelar som att det blir lättare att utnyttja lokaler och tror att arbetet blir mera effektivt, eftersom ”de flesta inte orkar prestera på topp i åtta timmar.”

Dessutom räknar de med att den som erbjuder kortare arbetsdag också blir en mer attraktiv arbetsgivare, vilket skulle kunna hjälpa kommunen att både råda bot på rekryteringssvårigheter och få personal att stanna kvar, för de äldre också att orka arbeta högre upp i åldrarna.

De hänvisar till att erfarenheter redan finns av sex timmars arbetsdag hos såväl offentliga som privata arbetsgivare.

Något förslag till vilka arbetsplatser eller yrken inom kommunen som skulle omfattas av en arbetstidsförkortning innehåller motionen inte, inte heller förslag till finansiering. Det är frågor som de lämnar till den diskussion som följer om motionen antas.

– Men minskar sjukskrivningarna innebär det en besparing, och har andra klarat det ska väl Strömstad också göra det, säger Lars-Åke Karlgren.

Motionen är ställd till kommunfullmäktige, som har sitt nästa möte 26 april.