Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vårdcentralerna gör sig redo för coronaviruset

Vårdcentralerna i Strömstad förbereder sig inför en eventuell smittspridning av coronaviruset, covid-19 genom informationsskyltar, ringklockor och skyddsutrustning. Patienter uppmanas dock att i första hand ta kontakt per telefon och allra helst till den nationella sjukvårdsupplysningen 1177.

Den senaste tidens spridning i omvärlden av det nya coronaviruset (covid-19) gör att Folkhälsomyndigheten nu bedömer att risken är hög att flera fall upptäcks i Sverige. Hittills har över 81 000 fall rapporterats och 2 763 personer avlidit med infektionen, varav 2 719 i Kina, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

På vårdcentralerna Praktikertjänst Bohuslinden och Capio vårdcentral i Strömstad ser man till att ständigt vara uppdaterad med den senaste informationen från Folkhälsomyndigheten och har på olika sätt förberett sig på situationer där patienter som misstänker sig blivit smittade kan komma att söka upp vårdcentralerna för hjälp.

Vårdcentralerna uppmanar dock alla som misstänker eller är oroliga för att de kan ha blivit smittade av covid-19, att i första hand ta kontakt med 1177.

– Det är den nationella sjukvårdsupplysningen. Folkhälsomyndigheten har uppmanat till att alla patienterna ska hänvisas dit, för att inte landets olika vårdcentraler ska ge olika information, berättar Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio.

– 1177 hänvisar också vidare för provtagning och eventuell uppföljning på infektionskliniken på Näl, upplyser Charlotte Ericsson, verksamhetschef på Bohuslinden.

Uppmanas att ta kontakt via telefon

De personer som ändå vill ta kontakt med vårdcentralerna uppmanas att i första hand göra det genom telefon eller via chatt-tjänsten.

– Man ska i första hand ringa, som säkerhetsåtgärd att inte andra patienter ska riskera att bli smittade, säger Charlotte Ericson.

Som en ytterligare säkerhetsåtgärd har vårdcentralerna satt upp regionens egna informationsskyltar utanför entréerna som uppmanar personer som under de senaste två veckorna varit i Italien eller utanför Europa och har luftvägsbesvär och/eller feber, att ringa på en ringklocka och därefter vänta på hjälp. På Bohuslinden är ringklockan placerad utanför hissen.

– Helst ska de gå ut och vänta. Då kan någon komma ner och prata med personen på behörigt avstånd, men helst vill vi att de tar kontakt via telefon eller ringer till 1177, understryker Charlotte Ericson, och berättar att skyltarna och ringklockan kom upp på fredagen i förra veckan.

Marlene Midtvedt har haft skyltarna klara på Capio i väntan på besked om att de ska sättas upp. Under onsdagseftermiddagen berättar hon att hon precis fått klartecken från Capios chefsläkare om att det var dags. Tre skyltar och en ringklocka placerades därför ut senare samma eftermiddag.

Capio som befinner sig i relativt nybyggda lokaler har fördelen med att man vid bygget planerade in ett infektionsrum, i direkt anslutning till entrén. Rummet har ett slutet ventilationssystem, som förhindrar smittspridning via ventilationssystemet för de övriga delarna av mottagningen.

Skyddsutrustning för säkerhets skull

På Bohuslinden saknas ett liknande rum, men här har man lagt upp en strategi för hur personalen ska agera om en eventuellt smittad patient skulle söka hjälp på mottagningen.

– Det handlar mest om vilket rum vi ska ta patienten till för att förhindra minsta möjliga smittspridning till de övriga patienterna, säger Charlotte Ericson.

De båda vårdcentralerna är också väl förberedda med skyddsutrustning att ta till om det skulle vara nödvändigt som innehåller stänkskydd (visir som täcker ansiktet), ansiktsskydd, långärmat skyddsförkläde och skyddshandskar.

– Vi har fyra, fem ställ som står redo, säger Marlene Midvedt.

Verksamhetscheferna upplyser om att det än så länge är lugnt. En del patienter har hört av sig med frågor, men ännu har ingen kontaktat dem för misstanke om att de blivit smittade.

– Det har mest varit frågor om de borde vara oroliga eller om de ska våga resa i väg, berättar Marlene Midtvedt.