Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marlene Midtvedt och Charlotte Ericsson berättar att de kommer vaccinera dem som ska ha dos två i veckan.  Bild: Victoria Petersson
Marlene Midtvedt och Charlotte Ericsson berättar att de kommer vaccinera dem som ska ha dos två i veckan. Bild: Victoria Petersson

Vårdcentralerna börjar se slutet på vaccineringen

Vårdcentralerna i Strömstad börjar se slutet på sitt uppdrag att vaccinera i fas två och tre. I veckan kommer inga vaccindoser för dos ett, men de får leveranser för dos två.

Bohuslinden har 80 patienter kvar att vaccinera som ska få sin första dos. Capio har 200 patienter kvar som ska få sin första dos.

– Vi börjar se slutet på vaccineringen, säger Charlotte Ericsson, verksamhetschef på Bohuslinden.

Inga nya leveranser kommer denna vecka, men doserna för dem som ska ha dos två kommer automatiskt, så vårdcentralerna kommer ändå att vaccinera mycket under veckan.

– Vi ska vaccinera 260 patienter som ska få sin andra dos denna vecka, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio.

Smittläget ser också stabilt ut. Förra veckan rapporterades 19 nya smittofall i Strömstad, och vårdcentralerna hoppas att siffrorna kommer att fortsätta hålla sig på långa och stabila nivåer.

– Vi hoppas det fortsätter nedåt, hittills har vi fått in 10 positiva fall från förra veckan, säger Charlotte Ericson.

Marlene Midtvedt ser också att antalet smittade ligger på en stabil nivå.

– Det är lugnare med provtagning också.

LÄS MER: Då kommer vaccinet till Tanum: ”Nedslående nyheter”

Vårdcentralen kommer vaccinera klart i faserna

Det är svårt att dra en slutsats att det har med vaccineringen att göra, då det är flest yngre som smittas och blir smittade, och de äldre är de som har fått vaccin än så länge.

– Man ska komma ihåg att vaccinet skyddar och minskar risken för allvarlig sjukdom, men det finns de som fått första dosen och sedan blivit smittade ändå, säger Charlotte Ericson.

Vårdcentralerna kommer att fullfölja vaccinationerna och vaccinera klart alla i fas två och tre. Andra vårdcentraler i regionen har lyft frågan att slippa vaccinera mer då de inte kan säkerställa att personalläget under sommaren garanterar att alla får sina doser i tid berättar Marlene Midtvedt. Men båda vårdcentralerna i Strömstad kommer att vaccinera klart alla.

För dem som har fått fas ett är det viktigt att vaccinet för dos två blir av samma fabrikat. Man ska inte blanda doser, poängterar Marlene Midtvedt, och de som bokar in dos två i Strömstad och har fått dos ett på annan ort hänvisas till fas fyra som är öppen för alla.

– Men det läggs då större ansvar på patienten som får se till att man får samma vaccin, och man får konkurrera med många andra om tiderna.

LÄS MER: Så går det till att smittspåra covid-19 i Strömstad