Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sten-Rune Timmersjö utreder överfallsvåldtäkten. Bild: Lasse Edwartz
Sten-Rune Timmersjö utreder överfallsvåldtäkten. Bild: Lasse Edwartz

Väntar på provsvar för att gripa våldtäktsmannen

Det har nu gått nästan två månader sedan den brutala överfallsvåldtäkten i Strömstad. Polisen väntar fortfarande på dna-svar på de prover från den misstänkte gärningsmannen som man skickat.

Polisen har ännu inte kunnat komma vidare i utredningen av överfallsvåldtäkten utomhus i Strömstad natten till den 13 mars. Det beror på att man fortfarande väntar på en dna-profil från provsvaren man skickat in till Nationellt forensisk centrum (NFC), berättar Sten-Rune Timmersjö vid avdelningen för grova brott, som håller i polisutredningen.

Proverna är spår från den misstänkte gärningsmannen, som polisen kunnat säkra efter våldtäkten.

– Från NFC har man sagt att spåren är för små för att få ett resultat på testningen. Man ska nu i stället göra en utökad testning för att försöka få fram ett resultat och det kommer att ta ytterligare tid.

Hur lång tid kan det ta?

– Det handlar om veckor innan vi fått det svaret, om det går att få fram.

När ni fått en dna-profil, kan ni då ta in någon för förhör?

– Det skulle vi kunna göra i det läget ja. Det är det som krävs i nuläget. Vi har gjort allt annat, vi har hört kvinnan och vittnen, knackat dörr i området och studerat videoupptagningar från kvällen. Men dna-spår är ett starkt bevis och det behöver vi.

Sten-Rune Timmersjö vill dock inte gå in på om man har någon misstänkt för våldtäkten.

– Men om vi har en misstänkt person, så får vi den personen fast om han matchar med dna-profilen och finns i vårt register. Har han lämnat Strömstad eller landet spelar det ingen roll, då går vi ut med en efterlysning och hittar honom.

LÄS MER: ”Det visar att folk bryr sig om kvinnors säkerhet”

LÄS MER: Den skyldige kan finnas i polisens dna-register