Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Utställning, sång och hyllning på Entré Rossö

Deras stränginstrument var stämda. Musikerna Åke Candell och Anders Ådin slog sig ner på stolarna inför förväntansfull publik Kosterhavets nationalpark firar tio år. Och på Entré Rossö var stämningen bland såväl besökare som kaféägare på topp.

Glenn Jahnson och Stefan Mortensen, ägare av kaféet på Entré Rossö, hade att göra när tidningen besökte hamnmagasinet. Och det var inte säkerligen inte enbart på grund av att man just i dag hade nedsatt pris på räksmörgåsarna. Kosterhavets nationalpark fyller tio år.

På övervåningen i hamnmagasinet hade man satt ihop en utställning. Bland annat visades en film om nationalparken. Det redovisades också dokumentation över Rossö som hummercenter – allt sammansatt i en smakfull och informativ komposition.

Stefan Mortensen står i kafékassan för att ta emot strömmen av hungriga och fikasugna gäster.

– Det är fullt med folk. I dag kör vi dessutom med specialpris på räksmörgåsarna. Det går som smör i solsken, säger han samtidigt som nästa beställning hänger i luften.

Stefan Mortensen hade fullt upp bakom kassan på Entré Rossö. Bild: Thomas Bennelind
Stefan Mortensen hade fullt upp bakom kassan på Entré Rossö. Bild: Thomas Bennelind

Från förmiddag till sen eftermiddag. Det har inte blivit speciellt många lugna stunder för Stefan och Glenn.

– Dagen som helhet har varit intensiv. Folk har kommit och gått. Men nu ser vi att det kommer ännu fler när Anders (Ådin) och Åke (Candell) uppträder, säger Stefan Mortensen.

Glenn och Stefan har under ett år drivit kaféverksamhet på Entré Rossö. Stefan säger sig se flera goda syften med att uppmärksamma firandet av Kosterhavets nationalpark.

– Jag tycker att Kosterhavets nationalpark är som helhet viktig – framför allt i dessa tider med klimatförändringar. Allt för att bevara naturen med dess resurser, säger han.

På trädäcket utanför magasinsbyggnaden förbereder Åke Candell och Anders Ådin dagens spelning. På körschemat står bland annat visor av Evert Taube, Peps Persson och Allan Edwall. Nästan samtliga platser är upptagna av besökare som avnjuter vackert väder, goda smörgåsar och musikunderhållning.

– Vi trodde att det skulle bli regn, men nu skiner solen. Det kommer att bli svenska visor, passar bra på en fin sensommardag. Jag tycker det är oerhört bra att med Kosterhavets nationalpark höjt statusen på området, säger Åke Candell som spelat ihop med Anders Ådin i åtta-tio år.

Anders Ådin och Åke Candell. Bild: Thomas Bennelind
Anders Ådin och Åke Candell. Bild: Thomas Bennelind