Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tumult uppstod på Valborgsmässoafton när Strömstadspolisen mötte hundratals bilar samlade i Svinesund. Bild: Erik Zienau
Tumult uppstod på Valborgsmässoafton när Strömstadspolisen mötte hundratals bilar samlade i Svinesund. Bild: Erik Zienau

Utredningen om tumultet vid Svinesund nedlagd

Anmälan finns om försök till våld mot tjänsteman och egenmäktigt förfarande efter turbulensen på handelsområdet i Svinesund på Valborgsmässoafton, men ärendet är nedlagt. Polisen har inte spår och uppgifter för att komma vidare i en utredning.

– Men ärendet kan tas upp igen om nya uppgifter kommer fram, påpekar Martin Landberg vid Strömstadspolisen.

Under Valborgsmässoafton samlades omkring 250 bilar, nästan uteslutande norska, i Svinesunds gamla handelsområde. Uppgifter finns om att ett olovligt så kallat street race skulle genomföras. När Strömstadspolisen kom till platsen uppstod tumult. Bland annat kastades en flaska mot en polis och en polisbil fick registreringsskyltarna bortskruvade.

Förstärkning hämtades från Uddevalla, trots närheten till Halden och att det till stor del rörde personer från Norge. Det finns möjlighet för polisen att be norsk polis om hjälp. De bägge ländernas larmcentraler har kontakt och polisbilarna i Sverige och Norge har radiokontakt. De kan följa efter en misstänkt person som korsar gränsen, men i praktiken larmar de i stället oftast polis på andra sidan gränsen som får ta över.

Vi använder egen personal i första hand

När något sker ber de också i första hand det egna landet om förstärkning, även som nu när avståndet till närmsta norska stad troligen blir betydligt kortare än till svensk patrull.

– Vi använder egen personal i första hand, säger Martin Landberg.

– Resurserna i Fyrbodal är gemensamma, konstaterar kommunpolis Sara Olsson.

Tidigare hade polisen i Halden och Strömstad ett planerat samarbete inför skärtorsdagen, så att norsk polis var i Strömstad under dagen och svensk polis åkte till Halden på kvällen, när festandet brukar flytta över gränsen. Efter två pandemiår, när inget varit som vanligt, var skärtorsdagstraditionen tillbaka i år, men inte polissamarbetet.

En förklaring kan vara att det krävs beslut av polismästaren i Norge om att be om svenskt bistånd. Halden har inte längre någon egen polismästare utan ingår i ett större distrikt.

Någon speciell beredskap för eventuella nya sammandragningar av bilgrupper finns inte, säger Sara Olsson i Strömstad.

– Vi har ingen resurs klar ifall att, men vi har mental beredskap.

Vi får besked om Sverige fångar upp något som ska ske vid gränsen och jag utgår från att vår nettpolis gör likadant

Svensk polis följer, liksom den norska, olika grupper på sociala medier för att vara beredd. Norska grupper följs däremot inte av Strömstads polis. Där behövs tips från Norge. I det aktuella fallet säger dock Haldens stationschef Roger Johannesen att han inte kände till att bilträffen var på gång. Men hade den norska "nettpolisen", som följer skeendet på bland annat sociala medier, sett att en större samling planerades hade den troligen tipsat svensk polis om vad som var på gång.

– Vi får besked om Sverige fångar upp något som ska ske vid gränsen och jag utgår från att vår nettpolis gör likadant, säger han.