Sara Olsson, kommunpolis.
Sara Olsson, kommunpolis. Bild: Thomas Bennelind

Utlovar insatser mot narkotika bland unga

När 2020 års medborgarlöften gemensamt skrevs under av kommunen och polisen var det fokus på att förebygga narkotikaanvändning bland unga. – Det är ett problem i Strömstad, som vi behöver komma tillrätta med, säger kommunpolis Sara Olsson.

ANNONS
LocationStrömstad||

Medborgarlöftena, som kommunen och polisen kommer överens om, uppdateras årligen och utgår från en trygghetsenkät som genomfördes under hösten 2019. Löftena utgår från en trygghetsenkät som gått ut till Strömstads invånare. ­Resultatet av enkäten som gjordes 2019 visar att det som flest anser viktigt att genomföra är åtgärder för att förbättra trafiksituationen i kommunen, trygghets­skapande åtgärder på offentliga platser, ökat synlighet av uniformerad polis och att komma till rätta med narkotikaanvändande.

I linje med detta lovar ­polisen i år flera insatser mot narkotika bland ungdomar. Man kommer att arbeta för att minska nyrekrytering och särskilt beakta brott som ­ begås av och kring ung­domar. Polisen kommer vid minst tio tillfällen att göra besök på skolor och fritidsgårdar

ANNONS

– Det handlar om att före­bygga narkotikabrott under och efter skoltid. Det är fokus på att det ska vara en drogfri miljö och att det inte ska förekomma bland annat försäljning av droger i skolmiljö, säger Sara Olsson, kommunpolis i Strömstad.

Är det ett problem som ökat på senare år?

– Nej, man kan nog inte säga att det har ökat. Vi har ett bra samarbete med skolorna i Strömstad om det här. Men det är ett problem med narkotika i Strömstad, som vi behöver komma tillrätta med.

Men ni riktar särskilt in er på narkotikaanvändningen bland unga.

– Ja, det är lättare att påverka en person som kanske ­använder eller säljer narkotika för första gången, så ­ genom ett stort fokus på unga kan samhället ta sitt ansvar för att stoppa detta i sin linda.

Från kommunens sida ­lovar man bland annat att skapa fler aktiviteter för ungdomar, bland annat en satsning på e-sport på fritidsgården i Strömstad.

Polisen kommer under 2020 att bjuda in till flera informationsträffar om grannsamverkan mot brott och båtsamverkan.

– Vi ser att inbrotten och stölderna minskar när människor engagerar sig i den här typen av samverkan, säger Sara Olsson.

Polisen kommer också under året att genomföra minst femtio trafikkontroller i Strömstads kommun.

ANNONS
ANNONS