Initiativtagarna till ungdomsloppisen, Maja Källvik och Molly Östby.
Initiativtagarna till ungdomsloppisen, Maja Källvik och Molly Östby. Bild: Marita Adamsson

Ungt initiativ på Skagerack för att minska klädsvinnet

Hänger det fullt användbara kläder i garderoben som du aldrig tar på dig? Då kan det vara läge att sälja dem. Det tycker Molly Östby och Maja Källvik. Söndag 14 april ordnar de ungdomsloppis på Skagerack.

ANNONS
LocationStrömstad||

De går i sexan på Skee skola och vid årsskiftet gav de köpstopp som nyårslöfte.

– Vi bestämde att bara köpa det nödvändigaste och det har gått rätt bra, berättar de.

Det allra nödvändigaste är, förutom mat, sådant som nya skor om de gamla går sönder. Molly har köpt just skor, berättar hon.

– Och en tröja. Jag går på dans så jag har köpt en tröja för dansen.

Maja har köpt jeans.

– Jag hade bara ett par. Så blev mina skor för små och jag har lånat mammas.

Principen är att de ser något fint som de skulle vilja ha men egentligen inte behöver – då köper de inte.

ANNONS

I samma tankelinje ligger loppisen.

– Man kanske har köpt kläder som man inte använder. Då är det bättre att sälja dem. Och det är bättre för miljön att köpa begagnade kläder.

Där ligger grunden för deras Ungdomsloppis. Via Strömstads kulturchef har de fått tillgång till Skagerack och där får den som vill sälja kläder, skor, väskor och accessoirer hyra bord och klädstång och sälja sina grejer under söndagseftermiddagen 14 april.

Inkomsterna vill Maja och Molly skänka till någon välgörenhetsorganisation. Vilken har de inte bestämt.

– Vi tänkte att de som köper och säljer kan få rösta om det.

För att sprida information om loppisdagen har de skapat ett speciellt instagramkonto, ungdomsloppisstromstad, där de som bestämt sig för att vara med och sälja kan lägga upp bilder på vad de har att erbjuda, så att tänkbara kunder får ett intryck i förväg om vad som finns.

Några har redan hört av sig och bokat bord,

– Men vi vill gärna att fler kommer.

– Vi har en speciell e-postadress också om någon vill veta mera eller anmäla sig: ungdomsloppisstromstad@telia. com, berättar de.

Medvetenheten om att det är välgörande för klimat och miljö om saker återanvänds istället för att slängas får allt starkare fotfäste. Veckan före Ungdomsloppis, 6 april, är det till exempel dags för Naturskyddsföreningens bok- och klädbytardag, också på Skagerack.

ANNONS

Där får man lämna in tio böcker och tio klädesplagg och byta till sig motsvarande mängd. Det blir också workshop där man lär sig laga kläder och föredrag om "Kläder, människor och miljö" med miljöinformatör Margareta Nordström.

ANNONS