Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Gustafsson (S) fick frågan om vad som händer med cykelplanen av Bengt Bivrin (MP) vid torsdagens kommunfullmäktige. Bild: Thomas Bennelind
Ulf Gustafsson (S) fick frågan om vad som händer med cykelplanen av Bengt Bivrin (MP) vid torsdagens kommunfullmäktige. Bild: Thomas Bennelind

"Underlaget som konsulterna kommit med är undermåligt"

Tekniska nämndens ordförande Ulf Gustafsson (S) skräder inte orden när han beskriver de externa konsulternas arbete med kommunens cykelplan. Nu måste gatuavdelningen rätta till bristerna.

Förra mandatperioden påbörjade tekniska förvaltningen arbetet på en cykelplan för Strömstads kommun. Den har dock ännu inte nått tekniska nämnden – därför ställde Miljöpartiets Bengt Bivrin (MP) vid torsdagens kommunfullmäktigemöte en fråga till nämndens ordförande Ulf Gustafsson (S) om vad som händer med cykelplanen.

– Det har varit externa konsulter inblandade, så det har kostat kommunen en del pengar. Så min fråga är helt enkelt, när kommer vi att få se cykelplanen i kommunfullmäktige?

Ulf Gustafsson säger att konsulterna har gjort ett dåligt jobb med cykelplanen.

– Tyvärr är detta ett exempel på att det inte alltid är bra att använda externa konsulter. När vi fick cykelplanen till arbetsutskottet var den i vissa delar så undermålig att den behöver göras om innan den är ett dokument värdigt att skickas till fullmäktige.

Han lyfter fram några exempel som han reagerade på när det gäller konsulternas förslag.

– Man drar en massa slutsatser i planen på ett statistiskt underlag av bara 22 personer. I beskrivningen av det befintliga cykelnätet saknas till exempel cykelvägen från Röd med tunneln under Ringvägen. Och de rekommenderar att Karlsgatan ska göras om till gång- och cykelfartsväg med max 9 kilometer i timmen.

Kommunens gatuavdelning jobbar nu med att färdigställa cykelplanen.

– De har mycket annat att jobba med, så jag kan inte närmare precisera när det kan bli klart, säger Ulf Gustafsson.