Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ida Östholm vill att gruppen lever vidare även när coronapandemin lugnat sig.  Bild: privat
Ida Östholm vill att gruppen lever vidare även när coronapandemin lugnat sig. Bild: privat

"Under tider som dessa hjälps vi åt"

I söndags kväll startade Ida Östholm gruppen "Din granne i Tanums & Strömstads kommun" på Facebook. Där erbjuder folk hjälp som handling eller skjuts. Gruppen tog snabbt fart och ett par dagar senare är det hundratals personer som sträckt ut sina händer.

Ida Östholm såg på Facebook att det fanns en liknande grupp i Sotenäs och bestämde sig för att bilda en för Tanums och Strömstads kommun. Det gjorde hon och när vi hörs under tisdagskvällen har hon två hektiska dagar bakom sig.

– Det är så roligt att se hur folk vill hjälpa till med allt och ge en extra näve, säger hon och fortsätter.

– Det är konstanta aviseringar i telefonen och jag svarar på förfrågningar. Allt engagemang gör mig helt varm.

Vanligtvis driver hon Idas bar och bistro i Grebbestad men det arbetet är pausat just nu.

– På sommaren hoppas jag ha öppet som vanligt men så här års har jag bara cateringar och mindre bokningar. Men allt är avbokat.

I gruppen står det att man kan göra sin röst hörd ifall man exempelvis behöver hjälp med att handla; "Under tider som dessa hjälps vi åt/ Tillsammans är vi starka". Och hittills är det över 300 inlägg i vilka gruppmedlemmar erbjudit sig att köpa mediciner, gå ut med hundar och ge skjuts.

– En hörde av sig och ville ha hjälp till sjukhuset i Trollhättan, en annan ville ha någon att prata med för att öva sin svenska. Det handlar om stöd i största allmänhet, säger Ida Östholm.

Ett inlägg som hon fastnat lite extra för är av en chef inom omsorgen i Strömstad som satt upp lappar i korridorer om vart man ska vända sig ifall man behöver en extra hand.

– Det var lite extra kul att kommunen engagerar sig.

Ida Östholm är även glad för att informationen om gruppen sprids utanför Facebook, för dem som inte använder sig av den sociala plattformen. Därför går det bra att höra av sig till Ida Östholm på 0727-176632 eller på mejl till [email protected] så vidarebefordrar hon förfrågan till någon av gruppens utsträckta händer.

– Man behöver inte vara rädd för att det blir offentligt utan vi sköter det i privata meddelanden, säger hon.

Onekligen är det mycket jobb för Ida Östholm att sköta och i längden tror hon att hon skulle behöva lasta av en del av arbetet.

– Just nu har jag tid men jag tänker att jag snart blir en i gruppen som själv ber om hjälp. När jag gör det tror jag det finns 1 000 händer där ute.