Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu höjer Norge skatten på alkohol - något som väntas gynna gränshandeln. Bild: Kari Holmwall
Nu höjer Norge skatten på alkohol - något som väntas gynna gränshandeln. Bild: Kari Holmwall

Tror på svenskt jubel efter höjning av norsk alkoholskatt

Nu höjs den norska alkoholskatten. ”Det är så att jag kan höra ljudet av applåder från de svenska shoppingcentren på andra sidan gränsen” säger Bryggeri- og drikkevareforeningen i Norge.

Skatterna på alkohol ökar nu i Norge med runt 1,3 procent – det betyder att kunden får betala cirka 27 kronor i skatteavgift för en liter öl och 55 kronor i avgift för en vinflaska. Det skriver Halden Arbeiderblad. Skatteavgiften på en liter öl i Sverige är på knappt två kronor.

Detta upprör Bryggeri- og drikkevareforeningen i Norge.

– Ökade avgifter kommer att sätta ny fart på gränshandeln igen, och vårt land kommer på nytt att förlora värdeskapande och arbetsplatser. Det är så att jag kan höra ljudet av applåder från de svenska shoppingcentren på andra sidan gränsen, säger Erlend Vagnild Fuglum, direktör för Bryggeri- og drikkevareforeningen, i ett pressmeddelande.

Pandemin och den stängda gränsen har medfört mer alkoholhandel i Norge. Vinmonopolets försäljning har ökat med hela 47,8 procent under pandemin, vilket gett 8,4 miljarder kronor mer till norska staten.