Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tareq Taylor kommer till Strömstad i helgen för att delta i ostron-SM. Bild: Ola Folkesson

Toppklass på ostronöppnings-SM i Strömstad

Konkurrensen om SM-titeln i ostronöppning och champagnesabrering är stenhård. Startlistan i årets upplaga, som arrangeras för första gången i Strömstad, håller toppklass. En av deltagarna på Strömstad spa är kändiskocken Tareq Taylor.

– Jag är taggad som fan, och kommer att göra mitt allra bästa. Efter senaste tävlingen i Göteborg, som jag tycker gick bra, fick jag lite mer självförtroende. Men det är oerhört tuff konkurrens, säger förhandsfavoriten Tareq Taylor inför lördagens tävling i champagnesabrering.

Hasse Johannesson är sedan 20 år tillbaka arrangör av SM i ostronöppning som hållits i totalt 46 år. Så vad har den initierade juryn för poängkriterier?

– Framför sig har deltagarna 30 ostron som ska öppnas och läggas upp snyggt på en bricka. Juryn tittar på hur man har skurit och fått ostronet att lossna ordentligt. Ostronen ska vara serveringsklara.

– Och för varje misstag läggs fyra sekunders strafftillägg på sluttiden. Gör man det riktigt bra kan man få upp till 30 bonussekunder, säger Hasse Johannesson som själv deltar.

Vad krävs för att bli skicklig i ostronöppning?

– Att ha bra teknik, styrka i händer och sakna fruktan för kniven.

Hasse Johannessons meritlista kan göras lång. 2007 blev ett historiskt år med VM, EM, SM och NM–guld. Bedriften är han ensam om att ha uppnått.

– Jag är faktiskt den enda som har lyckats med att ha vunnit samtliga titlar under ett år – och det får man vara glad för, säger han och skrattar.

Utöver ostronöppning väntar SM i champagnesabrering. Och även där är konkurrensen tuff. En tidigare SM-vinnare i startblocket är Laila Bergenblock.

Här ska deltagarna sabrera två champagneflaskor som ska fördelas. Poängbedömning utgår bland annat från jämna sabrerade flaskhalsar och jämnt fördelad dryck i glasen.

– Juryn räknar antalet slag. Deltagarna ska även hälla upp champagnen utan att nudda glasen. Sedan får det heller inte spilla över, säger Hasse Johannesson.

Publiken kan också räkna med dramatik i SM i krogstafett.

– Tre tjejer i varje lag ska öppna tio ostron var. Den sista personen i laget ska därefter sabrera en flaska champagne. Det kommer att hända häftiga grejer på scenen.

SM-tävlingarna har vid de två senaste gångerna hållits i Grebbestad.

– Det kändes naturligt att flytta tävlingen till Strömstad som är en större stad. Det var även dags att visa att Strömstad också är en fisk- och skaldjursstad, säger arrangören.