Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Anders Ylander
Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Tio nya covidfall i Strömstad

Coronasmittan fortsätter skjuta i höjden i VG-regionen - förra veckan ökade de nya bekräftade fallen av covid-19 med 25 procent. Regionen är långt ifrån att uppfylla Norges krav på smittspridning för att norska gränsen ska öppnas.

Antalet smittade i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka. Under vecka 45 rapporterades 4 069 nya bekräftade fall i regionen, vilket är en ökning med 1 086 fall jämfört med föregående vecka - en ökning med 25 procent.

För att Norge ska öppna gränsen mot Västra Götaland kräver man ett smittotal på under 20 nya covidfall per 100 000 invånare räknat på två veckor. För Västra Götaland var den siffran under de två senaste veckorna 409.

– Utbrottet är i full gång och vi har en stor smittspridning i samhället. Vi får mycket rapporter från arbetsplatser där det spridits mellan arbetstagare, säger smittskydds­läkaren Eva Lindhusen Lindhé.

– Det är upp till oss alla att bete oss väl, och uppenbarligen gör vi inte det eftersom smittan sprids.

Hon fortsätter:

– Hur beter sig alla på arbetsplatserna? Sitt inte tillsammans och ät och håll digitala möten för att inte tränga ihop er.

Eva Lindhusen Lindhé vill också fastslå att det inte är tid för fest och sociala evenemang. Hon säger att alla bör hålla sig från att umgås med människor som inte bor i samma hushåll.

– Detta gäller även tonåringarna som är sugna på att festa. Vi ser konsekvenser nu från halloween och höstlovet. Trots restriktioner genomfördes fester, till skam för elever och för föräldrarna som tillät detta. Ta det som en lärdom, inga fler fester nu, vädjar Eva Lindhusen Lindhé.

Strömstad hade under den gångna veckan tio nya bekräftade fall av covid-19. Det ger en incidens (andelen fall per 10 000 invånare) på 8. Tanum hade nio fall, vilket ger en incidens på sju. I jämförelse med många andra kommuner i regionen, där smittan har stuckit iväg rejält de senaste veckorna, är det låga siffror.

Göteborg hade som exempel under förra veckan 1555 nya bekräftade fall, vilket ger en incidens på 27 fall per 10 000 invånare. Uddevalla hade 110 fall, vilket ger en incidens på 19. Tibro är den kommun i regionen som har den högsta incidensen i regionen med 65 fall per 10 000 invånare.

I takt med att spridningen ökar rustar samhället och nya restriktioner samt riktlinjer duggar tätt. På onsdagen presenterade regeringen ett av de hårdaste förslagen hittills i kampen mot viruset: Från den 20 november fram till och med februari förbjuds försäljning och servering av alkohol efter 22.00.

– Alkohol kan leda till ett försämrat omdöme och att man slarvar med att hålla avstånd, uttryckte socialminister Lena Hallengren (S) i samband med presentationen.

Vintern kommer med andra ord inte att präglas av några sena nätter på stan. Rent ekonomiskt blir det ett hårt slag för en redan rejält pressad bransch och nya permitteringar väntar för personal på restauranger.

Hur stort utbrottet kommer att bli den här gången är svårt att förutse, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé. Däremot förutspår hon att det åtminstone kommer att fortsätta på liknande sätt i ett par veckor framåt.

– Lucia och skolavslutningar där personer samlas kan vi glömma. Det är nu som vi behöver hålla oerhört på alla rekommendationer och riktlinjer. Gå inte till jobbet med förkylningssymtom och testa er vid sjukdom, säger hon.

LÄS MER: Smittspårning fortsätter på Solbogården

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: "Vid fikarasten som personal smittar varandra"

LÄS MER: Första fallen av corona på äldreboende i Strömstad