Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Till hösten kan Kosters skola komma att stängas

Svårigheten med att hitta en ny lärare gör att kommunen diskuterar att flytta barnen till Strömstad till hösten. Nästa vecka ska beslutet tas.

Handlingsplanen som las fram på barn- och utbildningsnämndens (bun) möte i tisdags går, enligt vad Strömstads Tidning erfar, ut på att ha Kosters skola stängd under det kommande läsåret och att barnen från Koster, tillsammans med skolpersonal, i stället åker in till Valemyrsskolan i Strömstad. Det gäller även förskolebarnen på Koster.

Under mötet beslutade man dock att vänta med att besluta om den handlingsplanen.

Marie Edvinsson Kristiansen (M) är ledamot i bun.

– Det finns ju ingen lärare på Kosters skola till hösten efter att den förra läraren nu gått i pension. Kommunen har haft en tjänst utlyst, men vi har inte fått några sökande som varit behöriga. Och man kan inte bedriva pedagogisk verksamhet utan en lärare, så då måste vi hitta en annan lösning, säger hon.

Extra möte är utlyst till nästa vecka

Nämnden ska ha ett extra möte den 2 juni, säger Lena Martinsson (S), bun:s ordförande.

– Ärendet gäller att ställa sig bakom plan B, en handlingsplan över vad som behöver göras om det inte finns en lärare till hösten. Men en stängning av skolan är inte beslutad. Plan A är fortfarande att anställa en lärare. Handlingsplanen är plan B.

– Annonsen som vi har ute nu om lärare till Kosters skola stänger den 30 juni. Det är rektorn och förvaltningen som får bedöma om den ska förlängas.

Egentligen är detta inte en politisk fråga, säger Lena Martinsson.

– Det är rektorns ansvar att det finns lärare. Nämnden är med och stöttar. Det är rektorn som har haft kontakt med föräldrarna. De är medvetna om att vi letar efter en ny lärare och att vi inte har hittat någon ännu.

Det är troligtvis inte aktuellt med hemundervisning, menar hon.

– Det är skollagen som dikterar om hemundervisning, men hemundervisning ses generellt som ett undantag.

Varför är det så svårt att hitta en lärare?

– Det är svårt att hitta lärare i hela Sverige. Utmaningen med att hitta lärare till Koster kan ha många olika orsaker. Att jobba på Koster innebär mycket pendling om man inte bor på ön.

Har ni funderat på att flytta någon av kommunens lärare från Strömstad till Koster?

– Den tanken har varit uppe, men tvångsförflyttning är kanske inte den bästa vägen att gå.

”En väldigt jobbig fråga”

Sanja Lilli Gohlke (SD), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, tycker att frågan är bekymmersam.

– Det är en väldigt jobbig fråga. Man vill inte lägga ner Kosters skola, men om vi inte hittar någon lärare så går det ju inte att driva en skola där, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att ha en dialog med föräldrarna i frågan.

– Vi vill hinna med att ha ett föräldramöte på Koster före vårt extrainsatta möte med bun, för att förankra handlingsplanen med dem, säger Sanja Lilli Gohlke.

Om man väljer att flytta barnen till Valemyrsskolan, är tanken att det ska utvärderas i samråd med barnen och deras föräldrar efter att läsåret har gått.

– Men det känns som lite fel väg att gå. Då har ju barnen redan gått i Strömstad i ett år, fått nya vänner och vant sig vid det nya livet. Och då säger de säkert att det blev bra, barn anpassar sig ju snabbt. Det var så det var när man stängde mellanstadiet på Koster. Men det är viktigt att ha en skola på Koster för att samhället där ska kunna leva kvar, säger Sanja Lilli Gohlke.