Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valborg i Hälle
Valborg i Hälle

Tillåtet att tända brasan på Valborgsmässoafton

I Strömstad är eldningsförbudet hävt och det är fritt fram att tända brasorna på Valborgsmässoafton. Räddningstjänsten avråder däremot fortfarande från att elda då markerna ännu är torra.

Brandrisken är nu nere på en nivå mellan 2 och 3 och eldningsförbudet som infördes för en vecka sedan hävdes under helgen. Det är därför fritt fram att tända valborgsbrasan.

I Skee har man däremot bestämt sig för att ställa in eldandet och därmed även valborgsfirandet.

- Vi ställer in med tanke på brandfaran, säger Kjell Hilmersson, Skee samhällsförening.

Den prognos som Christer Nilsson, räddningschef i Strömstad har fått, visar brandrisken en stabil nivå de närmaste dagarna, ändå avråder han från att elda.

– Jag avråder från att man ska elda på Valborg. Regnet som föll under lördagen torkade upp väldigt fort och att det fortfarande är väldigt torrt i marken.

– Och det kommer bli mer blåst och mer värme.

Christer Nilsson berättar att de offentliga brasorna kräver polistillstånd, däremot behöver det inte anmälas till räddningstjänsten.

– Men i år har vi sagt att vi vill att man anmäler till oss, med tanke på hur läget ser ut. Vi känner till flera platser där det ska firas, men vi har ingen höjd beredskap. All eldning sker under eget ansvar, berättar Nilsson.

Det gäller även de privata eldarna som kommer att äga rum på flera håll. Och vill man vara extra säker, finns en lista på hur man säkrast eldar på räddningstjänstens hemsida. Här finns också information om brandrisknivån.

Gräsbrandrisken och skogsbrandrisken inträffa mycket tidigare än normalt i år och dessutom under samma tidpunkt.

– Gräsbrandsrisken brukar komma så fort det blir varmt, ungefär i början på juni när fjolårsgräset och höstlöven blir torrt. Skogsbrandrisken kommer när det börjar bli riktigt torrt, i mitten av juni eller början på juli. Jag skulle säga att det är minst en och en halv månad tidigare än normalt, säger Nilsson.

Valborg i Strömstad

Offentliga brasor kommer att äga rum på Hällesåsen vid Idefjorden och vid Friluftsmuseet i Strömstad, där även den traditionella fackelrodden äger rum på Strömsvattnet då brasan tänds på skäret. På Sydkoster hålls valborgsfirande i Ekenäsparken.

Valborg i Tanum

I Tanums kommun sker offentligt valborgsfirande vid badplatsen i Östad i Bullaren, i Lurs bygdegård, på Ingrid Bergmans torg i Fjällbacka, vid Väderöarnas Båtsällskaps klubbstuga i Hamburgsund, på Falkeröd och Grönemad i Grebbestad samt vid stenstugan i Heestrand.