Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart kommer man troligen att kunna passera gränsen från Norge över till Sverige med covidbevis, utan att behöva visa upp ett coronatest. Bild: Arvid Brandström
Snart kommer man troligen att kunna passera gränsen från Norge över till Sverige med covidbevis, utan att behöva visa upp ett coronatest. Bild: Arvid Brandström

Sverige väntas ta bort testkrav vid gränsen

Snart kommer man troligen att kunna passera gränsen utan att behöva visa upp ett coronatest. Regeringen bereder frågan, säger justitieministerns pressekreterare till Strömstads Tidning.

För dem som vill åka över gränsen till Sverige blir det eventuellt snart lite enklare än vad det har varit den senaste tiden.

Som Halden Arbeiderblad var först med att rapportera vill svenska Folkhälsomyndigheten (FHM) att Sveriges regering ska besluta om att testkravet på utländska medborgare vid inresa till Sverige ska tas bort. Detta skriver krisinformation.se. Testkravet infördes den 28 december och ledde omedelbart till kaos vid gränsen mellan Norge och Sverige – vid Svinesundsbron fick polisen avvisa 350 personer det första dygnet.

FHM har nu inkommit med en hemställan till regeringen. FHM anger där att kravet på att utländska medborgare ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covidtest vid inresa till Sverige ska tas bort, men att covidbevis ska återinföras som krav för inresa från 18 års ålder.

Myndigheten ser även bland annat ett behov av ett tak på 500 deltagare för de allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus där vaccinationsbevis används. För uthyrning av lokaler för privata sammankomster vill FHM sänka taket till 20 personer.

För att ovanstående förändringar ska genomföras krävs regeringsbeslut. Regeringen kommer nu att bereda denna hemställan i regeringskansliet.

Hemställan är inkommen. Regeringen följer utvecklingen noga

Strömstads Tidning tog på tisdagen kontakt med Sofie Rudh, pressekreterare till justitieminister Morgan Johansson (S) om när regeringen väntas ta beslut i frågan. Hon svarade via SMS.

"Hemställan är inkommen. Regeringen följer utvecklingen noga. Information om ändrade regler går ut efter att nya beslut eventuellt fattats."

Finns det något inplanerat datum för när regeringen kan ta beslut om att slopa testkravet vid gränsen?

"Vi kommunicerar inte regeringsbeslut i förväg", svarar Sofie Rudh.

Jag förstår att ni inte kan svara på vad själva beslutet blir, men finns det något datum för när mötet ska ske då beslutet kan tas?

"Vi kommunicerar inte i förväg datum för när olika beslut ska tas."

Folkhälsomyndigheten vill även att regeringen bland annat beslutar om maxtak på 500 personer för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus – även för personer som är vaccinerade. För uthyrning av lokaler för privata sammankomster vill FHM sänka taket till 20 personer.