Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Sverige har bara ett enda dåligt EU-bad

Goda nyheter till alla badsugna: drygt nio av tio av landets EU-bad är av god kvalitet. Bara en EU-badplats i hela Sverige klassas som dålig. Badplatserna i Strömstad får däremot betyget "utmärkt kvalitet".

Sommaren står för dörren – och blir den lika varm som förra året lär det få konsekvenser för landets badare.

– Det kan ge fler algblomningar, vilket kan påverka badvattenkvaliteten. Men en torr sommar innebär också att vi har betydligt mindre avrinning från land, vilket kan påverka badvattnet positivt. Det beror på vad det är för badplats, säger Mats Svensson, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

I kommunernas badvattenregister finns cirka 2 500 badplatser. 436 av dessa är så kallade EU-bad, om registreras och kontrolleras regelbundet enligt EU:s regelverk.

Just nu är badläget ljust. 94 procent av Sveriges 436 EU-bad har en utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet, enligt en ny rapport från Hav och Folkhälsomyndigheten. Antalet badplatser med utmärkt kvalitet ökar dessutom, från 353 i fjol till 375 i år.

– Man tar proverna kontinuerligt för att kunna få ha den här stämpeln, säger Mats Svensson om EU-badsetiketten.

I 24 fall har provtagningarna varit otillräckliga för att EU-baden ska få en klassificering. Endast en testad badplats klassas som dålig: Björkängs havsbad, som ligger mellan Varberg och Falkenberg.

Badplatserna Saltö och Seläter, som ingår i EU-listan, får betyget "utmärkt kvalitet". i Tanums kommun finns inga EU-badplatser.