Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter. Bild: Anton Rosander
Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter. Bild: Anton Rosander

Svag krona stärker gränshandeln

Inte sedan 2014 har den svenska kronan varit så svag jämfört med den norska.

På torsdagen fick en norsk gränsshoppare 100 svenska kronor för 90 norska. Det är den största skillnaden sedan 2014 – och det innebär att norrmännen får väldigt mycket för sina pengar när de handlar på svenska sidan.

Kronkursen är en viktig faktor för gränshandeln, något som handlare i Strömstad ofta återkommer till. Mattias Knutsson, butikschef på Godishuset vid Svinesunds handelsområde, hänvisade till kronkursen i en intervju med Strömstads Tidning i måndags.

– Just nu är norska kronan ganska stark, och det är ju bra för oss.

Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter, är något mer avvaktande till sambandet mellan kronkursen och uppgången för gränshandeln.

- Jag tror att det har ett samband. Men den skillnaden vi ser nu är inte det som är avgörande för att folk ska sätta sig i bilen i Oslo och köra ner till Nordby. Då måste kursen bli ännu bättre.

Halden Arbeiderblad har intervjuat sparekonomen Jon Harald Bjørnstad vid Eidsberg Sparebank, som däremot menar att den låga svenska kronan definitivt kommer att öka gränshandeln.

– Ja, det säger sig självt. Även om många vill stötta den norska handeln så är de flesta ekonomiskt medvetna för sin egen del. Nu får du 10 procents rabatt på att handla i Sverige, och det utnyttjar folk självklart, säger han till Halden Arbeiderblad.

Harald Andersen, chef för Virke Handel, menar att den norska statsbudgeten som lades fram i veckan, ytterligare bidrar till att stärka gränshandeln.

– Regeringen ökar bland annat skatteavgifterna för alkohol och snus, något som driver på gränshandeln ytterligare, säger Harald Andersen till Halden Arbeiderblad.

Enligt siffror från norska Statiska centralbyrån ligger den norska gränshandeln till Sverige på över 15 miljarder norska kronor om året. Till det kommer internethandeln.