Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mattias Gustafsson (SD) menar att nyanlända själva får ta ansvar för att hitta bostad. Bild: Thomas Bennelind
Mattias Gustafsson (SD) menar att nyanlända själva får ta ansvar för att hitta bostad. Bild: Thomas Bennelind

Svårt att tala om rättvisa på pressad bostadsmarknad

Hur hjälp ska ges till den som själv har svårt att ordna bostad förorsakade en känsloladdad ordväxling under torsdagens kommunfullmäktigemöte.

Sverigedemokraterna yrkade på en ändring i kommunens bostadsförsörjningsplan. Där beskrivs en överenskommelse mellan kommunen och Strömstadsbyggen som går ut på att den som bosätter sig i kommunen efter anvisning från Migrationsverket får ett andrahandskontrakt, som efter ett år övergår till förstahandskontrakt.

Detta ville SD ändra så att de anvisade personerna enbart får ett andrahandskontrakt under den så kallade etableringstiden och sedan får söka bostad själva.

– Alla ska behandlas lika. Nyanlända får ta ansvar för att ordna eget boende, sade Mattias Gustafsson (SD).

Han fick stöd av liberalen Hans-Robert Hansson som hänvisade till den pressade situationen på bostadsmarknaden i Strömstad.

– En rättvisefråga. Man riskerar att få stå i kö i bortemot 20 år, sade han.

Ståndpunkten fick upprörd kritik från flera håll.

– Det är handlar om tio personer per år, de mest utsatta i hela världen. De har lagstadgad rätt att vara här. I andra kommuner som inte gjort som vi har de tvingats bo långa tider på hotell och vandrarhem. Det är krångligare och dyrare, sade Marielle Alvdal (Fi).

Hon tyckte inte heller att det rättviseargumentet håller.

– Vi vet att hyresvärdar säger nej till personer med utländskt klingande namn men har lägenheter om någon som heter Svensson hör av sig.

Ligia Morales Ahlgren (S) yrkade avslag på SD:s förslag.

– Vi har lagar som styr det här, till exempel bosättningslagen och socialtjänstlagen. Vi ska hjälpa dem som inte själva kan skaffa bostad.

Hon varnade för att nyanlända barnfamiljer utan förstahandskontrakt kommer att tvingas till ständiga uppbrott, skadliga för barn som rotat sig i ett område.

Fredrik Eriksson (SD) däremot talade om en gräddfil och tyckte att man med det här systemet tar lägenheter från någon annan, ofta ungdomar som har svårt att få bostad i Strömstad.

– Jag gillar inte när man ställer svaga grupper mot varandra, sade då Lena Martinsson (S) .

– När jag hör en liberal stödja det här undrar jag vart samhället är på väg. Jag tycker vi ska ha ett samhälle där man tar hand om dem som har det svårast. Vad begär vi av dem som levt i krig, som lämnat allt? Att de så snabbt ska lära sig språket och samhället att de kan ta sig fram på samma sätt som vi alltid har gjort?

Hon konstaterade att problemet ligger i att det inte har byggts tillräckligt med hyresrätter, ett faktum som dök upp också under debatter i andra ämnen under fullmäktigemötet.

– Jag blir äcklad och så börjar folk klappa när du säger så där. Men den andra gräddfilen då – för vita människor? sade Karla Valdivieso.

Det fick Fredrik Eriksson (SD) att ilskna till.

– Vi har ingen rassegregerad kö. Nu blir jag äcklad.

Även Moderaterna gav SD stöd.

– Vi ska ge folk tak över huvudet. Det gör vi. De som flytt ska ha en chans att rota sig, men det är något annat att få ett kontrakt gratis, sade Simone Fischer.

– En konstig debatt för en bostadsförsörjningsplan. Det ska inte skrivas in här, men vi ska ta ansvar för de nyanlända. Det ingår, tyckte Lars Tysklind (L):

Ärendet avgjordes med votering, där SD fick stöd av samtliga moderater och kristdemokrater, samt av Hans-Robert Hansson (L): Det räckte dock inte för att få igenom ändringen. Voteringen utföll 22-14. SD reserverade sig mot beslutet.

Överenskommelsen om bostäder till nyanlända har tidigare diskuterats i kommunstyrelsen. Då röstade Mattias Gustafsson (SD) och Rose-Marie Fagerberg (KD) för SD-förslaget medan moderaten Marie Edvinsson Kristiansen röstade emot och hennes partikollega Jörgen Molin lade ner sin röst.