Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Strömstads kommun ska erbjuda två platser inom Högskolan Västs lärarutbildning som kombinerar arbete med betalda studier. Bild: Marita Adamsson
Strömstads kommun ska erbjuda två platser inom Högskolan Västs lärarutbildning som kombinerar arbete med betalda studier. Bild: Marita Adamsson

Studielön och deltidsarbete för att få lärare

Strömstads kommun ansluter sig till Högskolan Västs speciella lärarutbildning, där studenterna kombinerar arbete med betalda studier.

– Vi börjar med att erbjuda två platser för utbildning till lärare för årskurs 4-6, men vi hoppas det ska bli fler, säger kommunens HR-chef Karin Mellberg Jansson.

Så kallade arbetsintegrerad lärarutbildning (AIL) erbjuds av Högskolan Väst. Den intresserade söker till högskolan och en viss kommun, som ger en anställning på halvtid och dessutom betalar 9 000 kronor per månad i studielön.

Lärararbetet sker på den skola där studenten anställs. Studierna förläggs till Trollhättan ett par ­dagar per vecka och består för ­övrigt av eget arbete. Det tar i den här formen elva terminer istället för åtta att bli färdig lärare.

Strömstads beslut att bli en av de kommuner man kan söka sig till är ett resultat av arbetet i en arbetsgrupp kring kompetensutveckling, som bland annat haft i uppdrag att försöka lösa lärarbristen.

– Vi kommer att uppmuntra dem som redan arbetar som vikarier att söka, säger Karin Mellberg Jansson.

Caisa von Mentzer, ordförande i Lärarförbundet i Strömstad, ­välkomnar beslutet.

– Jag är jättenöjd. Lärarförbundet har verkligen jobbat för att kommunen ska hoppa på det här. Det är ett jättebra steg mot att klara kompetensförsörjningen för lärare. Jag har pratat för det här i ett år. Flera andra kommuner har redan startat.

Den som går utbildningen kan känna sig tämligen säker på en fast lärartjänst i kommunen när hen är legitimerad lärare.

– Vi ser i statistiken att de behövs, säger Caisa von Mentzer.