Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rådhusberget. Här kan hyrorna höjas med 4,1 procent om Strömstadsbyggen får som de vill i förhandlingarna. Bild: Linda Smith
Rådhusberget. Här kan hyrorna höjas med 4,1 procent om Strömstadsbyggen får som de vill i förhandlingarna. Bild: Linda Smith

Strömstadsbyggen vill höja hyrorna år 2020

Kommunägda AB Strömstadsbyggen flaggar för att hyrorna behöver höjas med 4,1 procent nästa år vid årsskiftet. Hyresgästföreningen anser inte att en så stor höjning är motiverad.

Strömstadsbyggen har begärt förhandling om nästa års hyror och motiverar sitt krav på 4,1 procent med att kostnadsutvecklingen i Strömstad är hög och att VA-taxorna hör till de högsta i landet.

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter med en hyra på 5 520 kronor skulle Strömstadsbyggens krav innebära en höjning med 226 kronor.

– Det är likadant för många kommunala bostadsbolag, kostnadsutvecklingen går uppåt och vi måste anpassa oss till det. Och Strömstad har högre kostnader än många andra kommuner, säger Göran Wallo, vd för Strömstadsbyggen.

Vad handlar det om för kostnader?

– Vi har ju bland de högsta VA-taxorna i Sverige och det ökar ju våra kostnader mycket. Med tanke på närheten till Norge är det också mycket som blir dyrare, det påverkar priset på när vi köper in tjänster bland annat.

På Hyresgästföreningen har man ännu inte fått ta del av förhandlingsunderlaget och kan därför inte i detalj kommentera kravet.

– Vi behöver naturligtvis granska underlaget noga innan vi kan börja förhandla. Men med fortsatt låga räntor och sjunkande inflation förutsätter vi att överenskommelsen landar på en lägre nivå, säger Sophia Saukko, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna omfattar 1 437 lägenheter.