Sara blev undersökt av vårdpersonal i coronamundering under sin vistelse i Tanumshede (arkivbild).
Sara blev undersökt av vårdpersonal i coronamundering under sin vistelse i Tanumshede (arkivbild). Bild: Robin Aron

Strömstadsbo troligtvis smittad av corona: "Vi måste stoppa viruset"

Sara tror att hon fick viruset på ett hotell i Göteborg. Nu är hon i karantän i sitt hem och måendet är omväxlande. – Alla måste ta sitt ansvar och begränsa smittan, det är det som räddar människoliv, säger hon.

ANNONS
LocationStrömstad||

När vi hörs på telefon under måndagsmorgonen är Sara matt.

– Läget är dåligt, det kunde ha varit bättre. Jag är andfådd och trött. Jag ringde precis ett telefonsamtal och det gjorde mig helt slut. Innan var jag uppe och studsade och käkade macka men nu vill jag bara ligga på soffan, säger hon.

I sitt jobb reser hon varje vecka och hon tror att hon fick viruset på ett hotell i Göteborg.

– Det var väldigt mycket människor där. Folk nyste och hostade i restaurangen.

Sara åt i baren på hotellet. Där försökte hon hålla avstånd till andra gäster men det var svårare när hon skulle upp på rummet.

ANNONS

– Jag bodde på fjärde våningen och när du står i en hiss. Då är du fast och kan inte göra någonting, säger hon och fortsätter.

– Det är så lätt att bli smittad. Jag har gjort ärenden men inte tagit i hand, jag fick det ändå. Men jag är inte säker på var, jag träffar så mycket folk hela tiden.

Jag sa att jag älskade dem och allt sånt. Inget annat spelade någon roll

Några dagar efter vistelsen i Göteborg började hon känna sig trött och vissen. Dagen efter det fick hon torrhosta och i fredags blev hon andfådd av att gå ut med hunden. Sedan dess har hon tillbringat större delen av sin vakna tid i sängen.

– När jag var som mest sjuk på lördagen ville jag bara prata med mina närmaste och mest kära. Jag sa att jag älskade dem och allt sånt. Inget annat spelade någon roll, då var jag orolig.

Under söndagen hade hon hjärtklappning och ringde därför till 1177.

– De sa att symptomen stämmer bra med covid-19.

Efter det blev hon körd till vårdcentralen i Tanumshede.

– Där blev jag undersökt av en sköterska och läkare i visir och jag hade munskydd på mig.

Personalens utstyrsel var ingenting som ledde till extra oro.

ANNONS

– Jag tänkte att det var bra att de har ordning på sina rutiner. De kollade sänkan och syresättningen i blodet var bra. Jag kan vårda mig själv i hemmet och det är bara om jag får andningshunger som jag måste åka till sjukhuset.

Sjukdomstillståndet har mottagits väl i hemmet.

– Efter att läkaren bedömt att jag var på bättringsvägen var det lättare att förklara situationen för familjen. Jag är inte i någon riskgrupp.

När vi pratat en stund säger Sara att hon mår bättre än i början av samtalet och hon låter piggare.

– Men jag känner hur det sitter i lungorna och jag djuphostar litegrann. Vi måste förhindra och stoppa detta förhatliga virus.

– Alla måste ta sitt ansvar och begränsa smittan, det är det som räddar människoliv.

Precis som i resten av samhället finns det troligtvis ett stort mörkertal

Sara är inte orolig för sitt tillstånd i och med att hon inte tillhör någon riskgrupp. Symptomen hon har är snabbare andning än vanligt och hjärtat rusar även om hon ligger ner.

– Jag har klarat mig på egen hand och har inte upplevt andnöd, så jag har inte behövt åka in akut till läkaren.

Det är bara personer i riskgrupp som testas för covid-19. Därför är inte Sara ett bekräftat fall, även om hon fått höra att symptomen överensstämmer med viruset.

ANNONS

Till Bohuslindens vårdcentral i Strömstad är det många som hör av sig med symptom men som inte heller tillhör riskgrupperna.

– Precis som i resten av samhället finns det troligtvis ett stort mörkertal. Vi har ganska många som hör av sig digitalt och behöver hjälp med sjukskrivning, säger distriktsläkaren Ulla Engdahl.

– Men jag kan inte säga hur många det rör sig om, det får vi sätta oss ner och räkna i så fall.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

ANNONS