På Nordby har köpcentret stängt många av sina butiker när norrmännen uteblir.
På Nordby har köpcentret stängt många av sina butiker när norrmännen uteblir. Bild: Arvid Brandström

Strömstads kommun landets värst drabbade

I en ny rapport utförd av analys- och teknikkonsultsbolaget WSP går att läsa att Strömstads kommun toppar listan över de mest krisdrabbade kommunerna i landet, vad gäller andel av arbetskraften som påverkas. Tanums kommun kommer in på en femteplats.

ANNONS
LocationStrömstad||

I Strömstads kommun arbetar hela 26 procent inom sällanköpsvaruhandeln, alltså detaljhandeln, samt hotell och restaurang. Men med gränsen till Norge stängd sedan 17 mars har i princip alla intäkter uteblivit.

Än saknas det fortsatt tydliga direktiv från Norge om när gränsen öppnar igen.

– I regioner som är mycket beroende av besöksnäringarna och som saknar annat starkt näringsliv kommer effekterna av corona att få en stor negativ påverkan, säger affärsområdeschefen Fredrik Bergström, doktor i ekonomi, på WSP.

Han menar också att för orter som ligger utanför större städer och storstäder kan köpbortfallet leda till att handeln, som fungerar som livlina för många, riskerar att klippas av. Det kan komma att markant påverka attraktiviteten för städerna under en längre tid, skriver han i rapporten.

ANNONS

Via en telefonintervju ger Fredrik Bergström en mer detaljerad bild av situationen i Strömstads kommun. Tidningen ställde frågan om hur en längre stängning av den norska gränsen skulle påverka Strömstads näringsliv.

– Skulle det här bli långvarigt så är det en jätteutmaning för kommunen. En längre stängning skulle vara mycket dramatiskt och få förödande konsekvenser. Politiker och handlare måste på olika sätt hjälpas åt att hålla näringsidkarna över ytan så länge krisen pågår, säger han.

Det kommer att finnas ett liv i Strömstad efter coronan också, frågan är bara hur det kommer att se ut. Fredrik Bergström uttrycker en viss oro för hur den svaga norska kronan kan komma att påverka norrmännens rörelsemönster när gränsen väl öppnar igen.

– Gränshandeln har ju varit väldigt gynnsam för Strömstad under lång tid så man kan ändå räkna med att den kommer tillbaka och återhämtar sig. Frågan är bara när och i vilken omfattning, säger han.

Den stängda gränsen kan föra med sig oväntade positiva effekter, menar Fredrik Bergström.

– Norrmän som har sommarstuga eller annat boende i Strömstads och Tanums kommuner kanske har flyttat dit eller förlängt säsongen på västkusten. Men det är extremt viktigt att man får igång handeln när gränsen öppnar. Till dess gäller uthållighet, säger Fredrik Bergström.

ANNONS
ANNONS