Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Strömstads handlare hoppas på hjälp med hyrorna

Strömstads butiker har det mycket tufft just nu. Med den stängda norska gränsen är kundflödet begränsat till ett minimum. Nu hoppas köpmannaföreningen på hjälp från regeringen och stadens fastighetsägare. – Det är ju ingen hemlighet att affärerna i Strömstad inte sitter i den bästa sitsen just nu, säger Heidi Caroline Nyström.

I morgon onsdag kommer regeringen att släppa informationen om ett tillfälligt stödpaket beträffande hyresreduceringar till utsatta branscher. Till de mest utsatta branscherna räknas bland annat hotell, restaurang, café och sällanköpsvaruhandel. Det är många företag i Strömstad som med spänning ser fram mot innehållet i stödpaketet.

– När de stängde gränsen gick rullgardinen ner för mig, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstads Köpmannaförening och ägare till butiken Ditt o Datt.

När gränsen stängde blev det tvärstopp

När norska gränsen stängde 17 mars blev det tvärstopp för omsättningen. Runt 80 procent menar hon att tappet är, jämfört med samma månad förra året.

– Vad jag vet så har ingen av våra medlemmar stängt verksamheten helt, däremot är det många som har dragit ner på öppettiderna, säger Heidi Caroline Nyström.

Köpmannaföreningen hoppas mycket på stödåtgärder. De branscher som är mycket beroende av inresande kunder från Norge är mest utsatta idag. Livsmedelsaffärerna i Strömstad går fortsatt bra, framför allt de som har större delen lokala kunder. Men sällanköpshandeln har det jobbigt, och ju närmare Norge verksamheten är, desto större blir tappet.

– I dag är det oklart vad Strömstads fastighetsägare är villiga till att bistå med, säger Heidi Caroline Nyström.

Fastighetsägarna avvaktar regeringsbesked

Det är Orvelingruppen och Strömstads kommuns två fastighets­bolag Strömstadslokaler och Strömstadsbyggen som är de dominerande fastighetsägarna i Strömstad. Båda bolagen avvaktar till den 8 april för att få mer precisa direktiv från regeringen, men har redan gjort vissa åtgärder.

Kommunen ger anstånd med årsavgifter, omvandlar kvartalsfakturor till månadsfakturor, förlänger gratis p-timme i centrum och slopar avgifter för utomhusserveringar 2020.

– Våra hyresgäster är framför allt sällanköpsvaruhandeln. Den är dominerande i Strömstad, säger Mats Brocker, vd Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler.

Orvelingruppen har många hyresgäster runt torget och längs Hamngatorna.

– Vi avvaktar till den 8 april för att se mer i detalj mot vilka branscher som stödåtgärderna riktar sig mot, säger Annika Rasmussen, fastighetsansvarig vid Orvelingruppen.