Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Strömstad tappar 49 invånare - Kent Hansson (S) varnar för ekonomin

Som väntat sade kommunfullmäktige ja till minskade ramar för nämnderna i budgeten 2020. Det betyder dock inte att man kan vänta sig enighet om den kommande budgeten i höst. Kommunalrådet Kent Hansson (S) krävde omedelbar återhållsamhet, på grund av en minskande befolkning.

Han fick gehör för att ge kommundirektören i uppdrag att tillsammans med förvaltningarna ta fram handlingsplaner för allmän återhållsamhet resten av året.

Bakgrunden är att befolkningen minskat med 49 personer under årets fyra första månader.

– Budgeten för 2020 räknar med en ökning på 100 personer. Varje person som mantalsskrivs här ger oss 50 000 kronor i statsbidrag per år. Förlorar vi 49 innebär det att vi tappar ungefär 2,5 miljoner kronor, säger han.

– Det är inte frågan om inköpsstopp men alla behöver tänka sig för.

I budgetdebatten var det, liksom i kommunstyrelsen, enbart Feministiskt initiativ (Fi) som inte ville godkänna ramarna. Marielle Alvdal (Fi) motiverar motståndet med att besparingarna sker på verksamhet för barn och gamla.

– Det är lätt att motivera en liten besparing om kvaliteten inte äventyras, men det här är tuffa sparkrav, sade hon.

Hon ifrågasätter att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden får minskade ramar med 6,5 miljoner kronor medan kommunens investeringar uppgår till mer än 200 miljoner.

– Och vi har här i kväll fått höra att socialnämnden inte klarar årets budget, konstaterade hon.

Ekonomichefen Carsten Sørlie hade nämligen i delårsrapporten för första kvartalet en prognos som visar att socialnämnden kan gå runt sju miljoner back i år. Nu sänks nämndens ramar för 2020 med 2,75 miljoner.

– Utred vilka investeringar vi kan pausa eller avstå tills kommunens ekonomi är i bättre balans, sade Marielle Alvdal.

– Vi kan stoppa småfixande på gator i centrum, men ett nytt särskilt boende är nödvändigt, tog hon som exempel.

Fi:s förslag är att nöja sig med en ramminskning för bun och soc på 0,5 miljoner vardera istället för 3,75, respektive 2,75 miljoner. Om nödvändigt är Fi inte främmande för en skattehöjning.

Övriga partier står bakom ramarna men många markerar att de inte tagit ställning till hur besparingarna ska genomföras.

– Det är viktigt att ta ställning till konsekvenserna. Men vi är inte framme där. Jag kan inte gå i polemik med dig, sade Lars Tysklind (L) till Marielle Alvdal.

Han önskar sig många förslag till besparingar så att politikerna kan jämföra och prioritera.

Han och flera andra luftade också förhoppningar om att en översyn av verksamheterna kan ge besparingar som inte hotar kvaliteten inom till exempel skola och omsorg och dessutom kan ge bättre arbetsmiljö. Höga sjukskrivningstal inom äldreomsorgen tillhör nämligen det som oroar politiker i många partier.

– Att jobba annorlunda behöver inte betyda att det kostar mera, sade Marie Edvinson Kristiansen (M) med ett exempel från hur äldreomsorgen i Gävle organiserats med personal som delar på ledningsfunktionen.

Från den så kallade 16-gruppen (M, C, L och MP) kom krav på klargöranden om hur enig 17-gruppen (S, V, KD och Fi) är. Hur är det med Vänsterpartiets och Kristdemokraternas inställning till ramarna, undrade han.

– Vi står i stort sett bakom, men det kan dyka upp saker som vi måste ifrågasätta, svarade Mia Öster (V); som också kritiserade ordval som effektiviseringar istället för besparingar.

– Vi har egna synpunkter men än så länge står vi bakom, deklarerade Anders Ekström (KD).

Kommunalrådet Kent Hansson (S) ville bort från diskussionen kring olika block. Att ha 17 mandat med sig räcker ju inte för majoritet:

– Vi får frågor om 17-gruppen, men jag vill ta det längre. Kan vi hitta lösningar över partigränser som är bra för kommunen vill jag åt det hållet.

Ur debatten - partiernas inlägg

M: Klimatfrågan. Nytt särskilt boende.

C: Klimatet. Nytt särskilt boende. Centrum. Företagsklimat.

KD: Utgå från nämndernas behov. Var effektiv.

S: Nytt särskilt boende. Laga mat på särskilt boende. Skolkvalitet. Hyresrätter.

MP: Satsa på personalen. Klimatet. Biologisk mångfald.

SD: Investera innan det är ekonomisk kris.

Fi: Nytt särskilt boende. Sänk sparkraven.

L Satsa på personalen. Effektiviseringar nödvändiga.

V: Ge skolorna marin inriktning.