Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avstängda gator. Med anledning av orienterings-VM så blir vissa delar av centrala Strömstad avstängda ett par dagar innan och vid tävlingshelgen 20-21 augusti. Rune Kristiansen (vänstra bilden längst ner), arenachef Strömstad city, märker av att det blir mer att göra när VM-premiären närmar sig. Västtrafik spelar en viktig roll när tusentals besökare kommer till Strömstad och Tanum. Trafikansvarig. Conny Hansson är nöjd med planeringsarbetet.

Strömstad rustad för folkfest

Avstängda gator, bussförbindelser och kommunikationer. Nyckelord när en vecka återstår till orienterings-VM i Strömstad och Tanum.

Förberedelserna har pågått i flera år. På lördag om en vecka är det skarpt läge för Strömstads, Tanums kommun och VM-organisationen WOC.

Conny Hansson ansvarar för Strömstads kommuns vägar och parkeringar. Han blev ansvarig för VM-organisationen för drygt två år sedan.

– Men sedan har det växt fram. Och för ett och ett halvt år sedan kom jag och Kent Hansson med i styrgruppen. Kent har varit med under Strömstadsmilen sedan flera år tillbaka. Åsa Massleberg, turistchef, har också varit med. Vi jobbar mot gott värdskap och det är vårt fokus. Förra året reste vi till Inverness i Skottland, där VM gick förra året. Vi var med hela tiden och på alla tävlingar. Med den erfarenheten så känns det bra. Vi ligger i fas och nu ramlar allt på plats, säger Hansson.

Hur kommer Strömstadsinvånarna, framför allt under lördagen och söndagen, påverkas av att det är 10 000 – 15 000 besökare i staden?

– De kommer se att det blir mer folk i rörelse på olika placeringar. På förmiddagen blir det kvalificeringstävlar för eliten på förmiddagen och finaler på eftermiddagen. Vi har även publiktävlingar. Det kommer löpa på relativt obehindrat fram till 15.00 på lördag och söndag. På måndag kommer vi att få upp informationsskyltar vid våra infarter med information om begränsad framkomlighet.

Med ett stort flöde av människor i staden har kommunen ordnat en lösning med bussar.

– Det vi gör för att få in allt folk är att vi har sommartidtabell på vår parkeringsbuss både lördag och söndag. Och den kommer att släppas in på det avgränsade området. Ordinarie hållplatser gäller. Att besökarna kan använda långtidsparkeringar och ta bussarna in till staden. Parkeringsbussen är den mest lyckade miljösatsning vi gjort. Vi byggde tre väl tilltagna långtidsparkeringar utanför staden och har fått mycket bra beröm. Det fungerar väldigt bra vid evenemang.

Conny Hansson uppmanar Strömstadsborna att ta sig ut på evenemanget, och söka sig till Skeppsbroplatsen som är eventcentret.

– Jag vill att vi Strömstadsbor kliver ur vår TV-soffa och ser på det här mästerskapet. Det är kul att se hur löparna kommer springande runt gathörnen. Man kommer ha bemannade avspärrningar, och där man får säga vart man ska åka för att få viss lotsning. Vi kommer även ha en öppen telefonkanal för att få reda på hur man ska ta sig fram på ett bra sätt via kommunen.

Kommer man som besökare att komma ut eller in överhuvudtaget under de gällande tiderna på lördag och söndag?

– Själva cirkeln, där finalen avgörs går det inte att komma innanför. Är man inne går det att komma ut, men inte in i staden. Och det får vi faktiskt tåla när vi har VM i Strömstad. Vill man komma in så tar man parkeringsbussen. Vi har parkeringsbuss syd och norr. Bussarna kommer att köra i 20 minuters intervall. Publiktävlingsbussen kommer att gå konstant mellan aktivitetshallen och Holkedalen.

Conny Hansson menar att Strömstad som ort är vana vid mycket folk.

– En julivecka är inte så långt härifrån, det är likvärdigt. Allt börjar sätta sig nu när det återstår en vecka. Mejlflöden ökar och man löser mindre problem.

Vilka har varit de största frågorna som ni fått lösa?

– Hur målområdet kommer att utformas. Parkeringsfrågorna och hur kan vi spärra av. Med dialog löser man mycket. Sedan vet man inte om något oförutsett händer. Vi träffade säkerhetsavdelningen förra veckan och det fanns inte i Skottland. Vi har olika grupper för olika ändamål och allt mer faller på plats.