Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Strömstad har i nuläget 13 bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare. Bild: Jakob Simonson
Strömstad har i nuläget 13 bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare. Bild: Jakob Simonson

Strömstad minst coronadrabbat i regionen

Fortfarande är Strömstad den kommun som klarat sig lindrigast i coronapandemin i Västra Götaland, enligt regionens statistik.

Sedan regionen för ett par veckor sedan började intensifiera testningen för covid-19 har antalet rapporterade smittade ökat kraftigt i nästan hela Västra Götaland. Men i några kommuner ligger man fortfarande kvar på låga siffror, och Strömstad är den kommun som har lägst antal fall av covid-19 per capita i regionen.

Enligt regionens veckorapport för vecka 25 finns det 17 bekräftade fall av covid-19 i Strömstads kommun – en ökning med tre fall jämfört med vecka 24. I Tanum är det 30 fall, även där en ökning med tre.

Strömstad har därmed 13 fall per 10 000 invånare och Tanum 23.

Värst drabbat är Töreboda

Värst av alla regionens kommuner har Töreboda drabbats, med 165 fall per 10 000 invånare, tätt följt av Tibro med 146.

Fram till den 24 juni har 739 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Västra Götalands län, det visar den senaste statistiken från Socialstyrelsen. I nuläget vårdas 28 patienter i Nu-sjukvården, varav tre stycken på intensivvårdsavdelning. Senast man var nere på såpass låga nivåer var i början av april, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvårdens kommunikationschef.

– Vår bedömning är att antalet patienter som behöver sjukhusvård långsamt kommer att fortsätta sjunka, säger han.

Antalet patienter som våras kan variera från dag till dag, men Niklas Claesson ser en positiv utveckling.

– Man kan se att hela Västra Götaland och även Nu-sjukvården är i en långsam minskning av antalet patienter på sjukhusen. Vi var lite oroliga för 14 dagar sedan för då gick det upp igen i en period. Men sedan dess har det gått nedåt igen, säger han.

Det är ju inte så att faran är över bara för att antalet sjukhusvårdade minskar

Risken för att man blir så allvarligt sjuk att man behöver sjukhusvård är större om man är äldre eller har en underliggande sjukdom, och en sak är viktig att ha i åtanke säger Niklas Claesson:

– Det är ju inte samma patienter hela tiden, utan vi skriver ju hela tiden ut patienter. Men det kommer ju fortfarande till nya. Så det är ju inte så att faran är över bara för att antalet sjukhusvårdade minskar. Det är fortfarande jätteviktigt att ta rekommendationerna på största allvar, säger han.

Från och med vecka 23 har man kunnat testa sig för covid-19 via primärvården, även om man bara uppvisade milda symptom. Detta påverkar statistiken över antalet smittade, i och med att fler testat sig. Det skriver Västra Götalandsregionen i sin veckorapport för vecka 25.