Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Totalt startades åtta nya e-handelsbutiker i Strömstad förra året.  Bild: Hannah Palmhagen
Totalt startades åtta nya e-handelsbutiker i Strömstad förra året. Bild: Hannah Palmhagen

Strömstad klättrar i ranking över e-handel

Antalet e-handelsföretag ökar i landet, och Strömstad är den kommun som klättrar snabbast. Strömstads omställning under pandemin har gjort att kommunen klättrat från plats 116 till plats 9 under 2021 på listan över Sveriges bästa e-handelskommuner.

Det är Svea Bank som årligen gör en sammanställning av antalet e-handelsföretag i kommunerna, och i listan över Sveriges bästa e-handelskommuner är det Strömstad som har haft bäst utveckling under 2021. Den stängda gränsen och färre kunder i de fysiska butikerna gjorde att e-handeln fick ett uppsving i kommunen. Överlag så förflyttades mycket konsumtion från fysiska butiker till e-handel under pandemin i hela landet.

– Entreprenörsandan och en hög digitaliseringsgrad öppnade upp för att fler skulle se möjligheter under pandemin. E-handeln har verkligen etablerat sig som affärsmodell och komplement till de befintliga näringsverksamheterna i Strömstad. Med stöd av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen har Strömstad kommun satsat på att ställa om och utvecklas under pandemin. Det är en del av svaret på varför vi klättrat starkt på listan under 2021, säger Richard Holm, näringslivsansvarig i Strömstad kommun och processledare för Utvecklingsarena Strömstad i ett pressmeddelande.

Totalt startades 4239 nya e-handelsföretag i Sverige under 2021. Bäst i Sverige är Solna, där det startades i snitt 0,8 e-handelsbutiker per 1 000 invånare. Den siffran ligger på 0,6 för Strömstad. Totalt startades åtta nya e-handelsbutiker i Strömstad förra året.