Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är med hos ett privat företag som utför coronatester . Bild: Anders Ylander
Vi är med hos ett privat företag som utför coronatester . Bild: Anders Ylander

Strömstad har störst smittspridning i regionen per capita

På torsdagen kom Västra Götalandsregionens veckorapport om coronaläget.

Smittspridningen fortsätter vara hög i Strömstads kommun. Även om antalet smittade sjunkit något - från vecka 44 då det var 33 nya fall av covid-19 i kommunen till vecka 45 då det var 22 nya fall - ligger Strömstad högst i smittspridningen per capita bland regionens kommuner. Näst högst är smittspridningen per capita i Herrljunga.

I kommunerna längre söderut i norra Bohuslän är spridningen inte alls lika stor. Tanums kommun hade bara 1 nytt fall vecka 45, Munkedal hade 5 nya fall, Lysekil 7, Sotenäs 2 och Uddevalla 12.

I Västra Götalandsregionen som helhet har smittspridningen minskat något jämfört med föregående vecka. Under vecka 45 rapporterades 663 fall med covid-19 i regionen. Statistiken är dock mindre tillförlitlig efter att Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer om covid-19 från den 1 november, så att fullvaccinerade inte längre rekommenderas att testa sig vid symptom på covid-19.

Dessa rekommendationer har nu återigen ändrats. Från måndag den 22 november rekommenderas både ovaccinerade och vaccinerade åter att testa sig vid misstänkta symptom.

När det gäller covidvaccinationen är 81,1 procent vaccinerade med minst två doser i Strömstad. I Tanum är motsvarande siffra 84,9 procent, vilket gör att Tanum är en av de kommuner i regionen med högst andel vaccinerade.

Den lägsta vaccintäckningen i Västra Götalands län finns i delar av Göteborg där 43 procent fått minst en spruta. Det är också den lägsta andelen i landet.

LÄS MER: FHM backar – alla med symptom ska testas igen

LÄS MER: Smittspridningen skenar i Norge