Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jakob Simonson
Bild: Jakob Simonson

Strömstad har störst smittspridning i regionen

Strömstads kommun intar den dystra förstaplatsen i antal bekräftade fall av covid-19 per capita under förra veckan.

61 nya fall av covid-19 - så många rapporterades från Strömstad under vecka 3 (18-24 januari). Det är visserligen fyra färre nya fall än den föregående veckan, men gör att Strömstad nu har den största smittspridningen per capita i hela Västra Götalandsregionen. Incidensen, räknat på antal fall per 10 000 invånare, är i Strömstad 46.

Trenden från den här veckans början är att smittspridningen fort­sätter att öka, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

– Det är jätteviktigt nu att försöka bryta det här, att hålla sig i sin lilla krets, jobba hemma om man kan, inte gå i affärer och träningslokaler.

Detta gäller alla, poängterar han; oavsett var smittspridningen kan ha startat gäller det för alla i Strömstad att vara extra noga med att hålla rekommendationerna nu.

Strömstads kommun har via sin hemsida gått ut med en vädjan till invånarna med anledning av den höga smittspridningen i kommunen:

”Att döma av smittspridningen, som just nu är hög i Strömstad, behöver vi hjälpas åt att påminna om vad som gäller.

Håll avstånd!

Tvätta händerna!

Stanna hemma om du känner dig sjuk!

Ta ett covid-test om du har symtom och stanna hemma tills du får provsvaret.

Det är också viktigt att följa karantänsreglerna om någon i familjen är smittad av covid 19. Då gäller att samtliga familjemedlemmar ska försätta sig i karantän i sju dagar, detta gäller även för barn.”

Kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, Kent Hansson (S), säger till hemsidan:

– Nu krävs det mer av oss än hittills - vi behöver hålla i och se till att följa gällande regler och rekommendationer! Pandemin ska inte stanna en dag längre än nödvändigt. Jag vill uppmana alla att tills vidare begränsa kontakterna på hemmaplan och över gränsen. Och så snart det går, utnyttja möjligheten till vaccin – för sin egen skull, för närståendes skull och för Strömstads skull.

LÄS MER: Misstanke om smittspridning vid padel: "Borde överväga en stängning en period"

Tanum rapporterade under förra veckan 42 nya fall av covid-19. Det ger en incidens på 33 fall per 10 000 invånare, vilket placerar Tanum bland de sju kommuner i regionen som har störst smittspridning. Även Öckerö har en incidens på 33. Strömstad (46), Färgelanda (39), Bengtsfors (38), Partille (35) och Mellerud (34) är de kommuner som har störst smittspridning.

I regionen som helhet minskar smittspridningen av covid-19. Under vecka 3 rapporterades 4 270 fall, vilket är en minskning med 1 739 fall jämfört med föregående vecka.

Det är dock en lång bit kvar till att möta Norges krav för att öppna gränsen mot Västra Götaland. Norge kräver att en svensk region då ska ha under 25 smittade per 100 000 invånare räknat på två veckor.

Incidensen över 14 dagar (vecka 2 och 3 sammanlagt) för Västra Götaland var 596 fall per 100 000 invånare.