Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På vårdcentralen Bohuslinden i Strömstad är majoriteten av dem som testar positivt skolbarn i låg- och mellanstadiet. Bild: Jakob Simonson
På vårdcentralen Bohuslinden i Strömstad är majoriteten av dem som testar positivt skolbarn i låg- och mellanstadiet. Bild: Jakob Simonson

Strömstad har näst störst smittspridning i regionen

Coronasmittan ökar i Strömstad. Per capita är kommunens smittspridning näst störst bland Västra Götalands kommuner. De flesta som testar positivt på vårdcentralen Bohuslinden är skolbarn, berättar Christina Augustin, sjuksköterska och smittskyddsansvarig på Bohuslinden.

Västra Götalandsregionens veckorapport över coronasituationen kom på torsdagen – och det är nedslående läsning för Strömstads del. Smittspridningen har ökat från 22 nya fall vecka 45 till 34 nya fall vecka 46 (15–21 november). Det ger en incidens på 26 fall per 10 000 invånare. Det är bara Tranemo kommun som har en högre incidens i regionen (36 fall per 10 000).

I norra Bohuslän sticker Strömstad ut med överlägset störst smittspridning.

I Strömstad ledde den stora smittspridningen på Bojarskolan i veckan till att regionens smittskydd på måndagskvällen bad skolan att skicka hem tre årskurser – förskoleklass, årskurs ett och årskurs fyra. De eleverna sköter nu skolarbetet hemifrån fram till på måndag.

LÄS MER: Klasser skickas hem från skola i Strömstad - efter ökad smitta

LÄS MER: Smittskyddsläkare: ”Strömstad sticker ut – men ingen katastrofsituation”

De flesta går på låg- och mellanstadiet

Bland dem som testat positivt på vårdcentralen Bohuslinden har majoriteten varit skolbarn, säger Christina Augustin, som är sjuksköterska och smittskyddsansvarig på Bohuslinden.

– Vi ser att de flesta går på låg- och mellanstadiet, och så är det ett antal föräldrar som också åker dit på det.

Hur ser symptomen ut för de här patienterna?

– Det handlar om lätta symptom. Det kan vara lätt hosta, lite ont i magen och rinnsnuva. Ungefär som det brukar vara med en höstförkylning ett vanligt år, om man säger så. Jag vill gärna passa på att berömma föräldrarna i Strömstad som är väldigt vaksamma och ser till att testa sina barn när de upptäcker de här lätta symptomen, säger Christina Augustin.

– Även de som är i 40- och 50-årsåldern som har testat positivt hos oss och är fullvaccinerade, de har haft lätta symptom.

När någon testar positivt i en familj så sätts övriga i familjen i karantän – detta är nya regler som gäller sedan onsdagen den här veckan, berättar Christina Augustin.

– De enda som undantas från familjekarantän är de som haft covid-19 de senaste sex månaderna. Karantän gäller alltså även för dem som är dubbelvaccinerade men inte haft covid-19 det senaste halvåret.

Smittan ökar i regionen som helhet

Även i Tanum har antalet covidfall ökat, men på en lägre nivå – från bara 1 nytt bekräftat fall vecka 45 till 9 vecka 46. Munkedal hade 2 nya fall vecka 46 (en minskning från 5 vecka 45), Lysekil 4 (en minskning från 7 vecka 45) och Sotenäs 5 (en ökning från 2 vecka 45). Uddevalla rapporterar 28 nya covidfall för vecka 46 – en ökning från 12 fall vecka 45.

LÄS MER: Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

För hela Västra Götalandsregionen rapporterades 1 084 fall med covid-19 under vecka 46 en ökning med 63 procent jämfört med veckan innan. Den största ökningen återfinns även på regionnivå bland skolbarn, med flest fall i låg- och mellanstadieåldern.

Ökningen sker i nästan alla åldersgrupper, förutom bland de äldre. Totalt var 91 procent av fallen i åldrarna 0-59 år.

Låg dödlighet i covid-19 i norra Bohuslän

Sedan pandemins start har 8 personer hemmahörande i Strömstads kommun dött i covid-19. För Tanums del är motsvarande siffra 14. Det innebär att både Strömstad och Tanum tillhör de kommuner som haft lägst dödlighet i covid-19 per capita i Sverige.

LÄS MER: Rekommendationen: Håll förskolebarn hemma om spädbarn finns i familjen

LÄS MER: FHM backar – alla med symptom ska testas igen