Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Strömstad har smittspridningen sjunkit stadigt vecka för vecka. Men i regionen som helhet är utvecklingen den motsatta. Bild: Jakob Simonson
I Strömstad har smittspridningen sjunkit stadigt vecka för vecka. Men i regionen som helhet är utvecklingen den motsatta. Bild: Jakob Simonson

Strömstad har näst lägst spridning av covid-19 i regionen

Smittspridningen av covid-19 ökar i regionen – men sjunker i Strömstad, som har nått sin lägsta nivå i år och nu är näst lägst bland regionens kommuner.

För vecka 12 (22–28 mars) är regionens statistik över smittspridningen nedslående läsning för Västra Götaland som helhet. Under veckan rapporterades 7 515 fall, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med föregående vecka.

Spridningen är som störst i åldersgruppen 40–49 år, men störst procentuell ökning jämfört med tidigare har gruppen 70–79 år.

Men för Strömstads del innebär veckorapporten en lättnad. Kommunen ligger näst lägst i smittspridningen av regionens alla kommuner, med 13 rapporterade nya fall under vecka 12. Det innebär en incidens på 10 fall per 10 000 invånare. Siffran har minskat stadigt under de senaste fyra veckorna i Strömstad.

Förra veckan var det bland regionens kommuner bara Åmål och Essunga som hade lägre incidens, med 7 fall per 10 000 invånare.

LÄS MER: Antalet coronafall ökar kraftigt i Västra Götaland

Kraftig ökning i Tanums kommun

I Tanum har dock smittspridningen ökat väsentligt, från 17 nya fall vecka 11 till hela 47 fall vecka 12. Det betyder en incidens på 37 fall per 10 000 invånare, vilket ligger ungefär på medelvärdet i regionen.

I Tanum har 13 personer avlidit med covid-19 sedan pandemins start – i Strömstad är siffran 5, vilket är den fjärde lägsta siffran i regionen.

Smittspridningen har även ökat den senaste veckan ibland annat Uddevalla, Lysekil, Sotenäs, Munkedal och på Orust.

Men det är framför allt i Göteborg som den stora ökningen av antalet nya covidfall återfinns i regionen. I Göteborg har antalet nya fall ökat stadigt vecka för vecka den senaste månaden.