Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund

Strömstad har minst antal smittade i väst

Strömstad är en av bara fem kommuner i Västra Götaland som ännu har under tio bekräftade fall av covid-19.

Det framgick när Västra Götalandsregionen höll pressträff på fredagen. Förutom Strömstad är det bland andra Dals Ed och Bengtsfors, också de gränskommuner till Norge, som har under tio bekräftade fall.

I Tanum är antalet bekräftade covid-19-fall nu 19 - en ökning med ett fall den senaste veckan.

Längre söderut i regionen ser läget annorlunda ut. Uddevalla kommun har 179 bekräftade fall av covid-19, och Vänersborg 217 - en ökning med 14 respektive 17 fall den senaste veckan. I det området har dock antalet nya bekräftade fall minskat på sistone, berättar smittskyddsläkare Leif Dotevall.

- I Skaraborgsområdet, i kommuner såsom Töreboda, Tibro och Skövde har vi sett en ökning nu. Och det beror både på att det är fler sjuka där, och att det har varit en ökad provtagning, säger Leif Dotevall.

Vad gäller antal fall per capita ligger Tibro och Töreboda högst i regionen (se faktaruta nedan). Öckerö ligger på tredje plats, och därefter kommer Vänersborg. I den här statistiken ligger Tanum näst lägst i regionen bland de som har över tio bekräftade fall (Strömstad räknas alltså inte med), med 15 fall per 10 000 invånare - bara Hjo har en mindre andel.

Under den senaste veckan har Västra Götalandsregionen ökat testningen för covid-19. Det har lett till att antalet bekräftade fall ökat dramatiskt. Regionen har ökat provtagningen med 150 procent och på en vecka gått från 4 000 tester till 10 000.

– När man ökar testningen kommer man också att hitta fler fall. När man provtar milt sjuka så visas den sanna bilden på ett annat sätt, säger Leif Dotevall.

Lägesbilden i regionen är som sådan att antalet äldre som blir smittade av viruset minskar stadigt. Däremot visar masstestningen nu att andelen personer inom åldersgrupp 20-69 år ökar kraftigt och framförallt är det personer som är milt sjuka – gruppen som tidigare inte behövt uppsöka vård och därför inte heller redovisats i statistiken.

– Jag vill betona att det ser olika ut regionalt, men som helhet minskar vårdbehovet på totalen, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Sammanlagt har hittills 6 833 personer konstaterats smittade i regionen. Men med de nya testerna får man indikationer på att det är många fler som är smittade. Siffrorna visar bara toppen av ett isberg.

– De äkta siffrorna är minst tio gånger mer, kanske till och med 20 gånger, säger Leif Dotevall.

Han varnar att det finns risk för ett bakslag. Inte minst sedan regeringen har lyft på reserestriktionerna.

– Det finns en påtaglig risk att man kan börja se en ökning igen. Om människor börjar trängas i skärgårdssamhällen, på hotellplatser, i båthamnar, i små restauranger. Vi vet att i skärgården finns det många små butiker med lite utrymme.

Samtidigt ser man signaler på en ljusning. Det är till exempel färre som avlider i covid-19 vecka för vecka. Totalt har nu 582 personer avlidit i regionen.

De tio kommunerna i Västra Götalandsregionen med flest fall per 10 000 invånare:

1. Tibro 88 fall

2. Töreboda 63 fall

3. Öckerö 57 fall

4. Vänersborg 55 fall

5. Trollhättan 51 fall

6. Borås 48 fall

7. Göteborg 47 fall

8. Partille 46 fall

9. Ulricehamn 45 fall

10. Tidaholm 44 fall

Källa: Västra Götalandsregionen