Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Strömstad har lägst smittspridning i regionen

För andra veckan i rad har Strömstad lägst smittspridning per capita i regionen. Värre är det i Tanum.

ANNONS
LocationStrömstad||

Under förra veckan, vecka 49, rapporterades sex nya bekräftade fall av covid-19 hemmahörande i Strömstads kommun, enligt Västra Götalandsregionens statistik som publicerades på torsdagen. Räknat per 10 000 invånare ger det en incidens på 5 – vilket placerar Strömstad som den kommun i regionen som har lägst smittspridning. Kommunerna Vara och Herrljunga hade näst lägst smittspridning med en incidens på 6 fall per 10 000.

Värre är det i Tanum, som under vecka 49 rapporterade 23 nya covid-fall. Det ger en incidens på 18 fall per 10 000 invånare.

Högst smittspridning per capita i regionen hade Bengtsfors, med en incidens på 47 fall per 10 000.

ANNONS

I regionen som helhet har smittspridningen ökat något. Under vecka 49 rapporterades 4 470 nya bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 106 fler nya fall än vecka 48.

– Man ska vara medveten om att när vi har så här stor smittspridning i samhället, finns stor potential för att det verkligen kan dra iväg ytterligare. Har vi många som är smittade är det lätt att de smittar fler, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han fortsätter:

– Nu vill vi att det ska vända nedåt också – inte att det fortsätter vara på de här höga nivåerna. Det finns ju bara ett sätt att göra det, och det är att bryta smittkedjorna.

På Sahlgrenska syntes i dagarna en plötslig ökning av antalet patienter igen, bara dagar efter att man själva trott att man nått en platå och möjligtvis var på väg mot en nedgång.

– Just nu är vi inne i ett väldigt skört läge. Vi vet inte riktigt vart det tar vägen. Är det så att det kommer ta fart ännu mer, eller kommer det att ligga fortsatt stabilt och börja vända nedåt? Det går inte riktigt att bedöma, säger Thomas Wahlberg.

Incidensen för hela Västra Götaland är 512 fall per 100 000 invånare räknat på två veckor. För att Norge ska öppna gränsen, det vill säga att norrmän fritt kan resa till Västra Götaland utan att behöva sitta i karantän i tio dagar, krävs det att regionen kommer under 20 fall per 100 000 invånare under två veckors tid. Dit är det som synes en bra bit.

ANNONS

Sedan den 26 februari har det rapporterats 47 823 fall av covid-19 i Västra Götaland. Antalet avlidna med bekräftad covid-19 är 1 065 i regionen. Medelåldern bland de döda är 82 år och 56 procent av de avlidna är män. Totalt har cirka 90 procent av dödsfallen drabbat personer som varit 70 år eller äldre.

LÄS MER:Ny topp av patienter som vårdas för covid-19

ANNONS