Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Ericson, verksamhetschef Bohuslinden. Bild: Jakob Simonson
Charlotte Ericson, verksamhetschef Bohuslinden. Bild: Jakob Simonson

Strömstad har högst smittspridning i regionen

Veckans coronarapport är ingen uppmuntrande läsning för Strömstads del. Kommunen har nu högst smittspridning per capita av regionens alla kommuner.

På torsdagen kom Västra Götalandsregionens veckorapport om spridningen av covid-19. Under vecka 42 rapporterades 737 fall med covid-19 i regionen, vilket är en ökning med 23 procent jämfört med föregående vecka.

LÄS MER: Coronafallen ökar igen – smittskyddsläkare varnar

För Strömstads del har det skett en märkbar ökning, från att kommunen under många veckor i rad redovisat ensiffriga tal över nya smittade. Vecka 42 rapporterades 18 nya fall av covid-19 i Strömstad, att jämföra med 4 nya fall vecka 41.

Det ger en incidens på 14 fall per 10 000 invånare. Det betyder att Strömstad är den kommun i regionen som har högst smittspridning per capita. Tanum har också ökat något men ligger kvar på en relativt låg siffra med 5 nya fall vecka 42 - vilket ger en incidens på 4 fall per 10 000 invånare.

Längre söderut i landskapet är smittspridningen nere på låga nivåer - Lysekil hade noll nya covidfall förra veckan, Munkedal 3 och Sotenäs 2. I Uddevalla har det minskat från 50 nya fall vecka 41 till 36 nya fall vecka 42.

Flest unga och ovaccinerade

Charlotte Ericson, verksamhetschef för Bohuslindens vårdcentral i Strömstad, bekräftar för tidningen att de har sett en utveckling med betydligt fler positiva testsvar förra veckan. Och den utvecklingen fortsätter den här veckan också.

– På Bohuslinden hade vi åtta bekräftade fall förra veckan, och den här veckan är det nio hittills, säger hon på torsdagseftermiddagen.

Kan man säga något generellt om vilka som testar positivt?

– Det är flest unga personer som ännu inte är vaccinerade eller fullvaccinerade, och även ovaccinerade medelålders. Bland dem som är 65 år och uppåt är det väldigt hög vaccinationsgrad, men längre ner i åldrarna finns det en del ovaccinerade.

Finns det fler gemensamma nämnare bland covidfallen?

– Det vet vi inte riktigt än - vi skickar över dem till den regionala smittspårningsenheten för att ta reda på om det gör det. Allmänt kan man ju säga att det är fler som kommer på tillfälligt besök till Strömstad nu, och det anordnas fler aktiviteter nu, inom till exempel kulturen och föreningslivet, så att folk träffas i högre grad.

Vill du skicka med något som man bör tänka på nu när siffrorna ser ut så här?

– Det är viktigt att tänka på att vi fortfarande har en pandemi. Man ska tänka sig för, tvätta händerna och noga ge akt på om man har symptom - då ska man hålla sig hemma. Sedan är det jätteviktigt att folk vaccinerar sig. Vi behöver få upp vaccinationsgraden, det är nyckeln till att stoppa smittan.

LÄS MER: 65-plussare får dos tre av coronavaccinet – alla ska erbjudas den framöver