Carsten Sörlie, ekonomichef i Strömstads kommun, presenterar ett starkt ekonomiskt resultat.
Carsten Sörlie, ekonomichef i Strömstads kommun, presenterar ett starkt ekonomiskt resultat. Bild: Thomas Bennelind

Strömstad gjorde ett överskott på 80 miljoner kronor för 2021

Strömstads kommun redovisar ett ekonomiskt överskott för 2021 på cirka 80 miljoner kronor – trots pandemi och investeringar.

ANNONS
LocationStrömstad||

Pandemirelaterade stödpaket och realisationsvinster för finansiella tillgångar och utdelningar är två av faktorerna bakom det stora överskottet, skriver Strömstads kommun på sin hemsida.

Intäktsbortfall och ökande kostnader till följd av pandemin har till stora delar kunnat ersättas via ekonomiska stödpaket och omfördelningar inom budgetramar och prioriteringar.

Överskottet gjordes trots stora investeringar i bland annat sjukhusfastigheten Pilen 5, Ångbåtskajen och lekplatser i Strömstad. Investeringarna uppgick till 188 miljoner kronor – vilket var mindre än den totala budgeten på 240 miljoner. Hälften av investeringsbeloppet rör taxefinansierade investeringar såsom vatten, avlopp och renhållning.

Kommunens bolag redovisar tillsammans ett överskott på 12,8 miljoner.

”Årets starka ekonomiska resultat innebär ett bra utgångsläge för att vi ska kunna nå en långsiktigt hållbar ekonomi i ljuset av en accelererande ökning av välfärdsbehovet till följd av den demografiska utvecklingen. Det minskar även behovet av låneupptagning och ökar graden av egen finansiering i beslutade investeringar. Detta är i sin tur viktigt för att minska den totala låneskulden”, skriver kommunens ekonomichef Carsten Sörlie i bokslutskommunikén.

ANNONS

Mer om resultatet och hur pengarna ska användas i en kommande artikel.

ANNONS