Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen (arkivbild). Bild: Mia Höglund
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen (arkivbild). Bild: Mia Höglund

Strömstad fortfarande i regionens coronatopp

Med 74 fall under vecka 5 ligger Strömstad på andra plats vad gäller smittspridning per capita bland regionens kommuner.

Det visar Västra Götalands statistik över spridningen av covid-19 förra veckan, som presenterades på torsdagen.

Endast Gullspång har fler fall räknat per 10 000 invånare.

Även i Tanum är smittspridningen fortsatt hög. Med 53 fall förra veckan ligger Tanum på plats 6 bland de kommuner i regionen som hade störst smittspridning per capita under vecka 5 (de fem översta är Gullspång, Strömstad, Ale, Kungälv och Tjörn).

LÄS MER: Försiktig smittminskning: "Jätteviktigt följa alla restriktioner"

Tecken på en tredje våg

Under vecka 5 rapporterades 4 160 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Antalet fall har nu legat på ungefär samma nivå de tre senaste veckorna. Men det finns tecken på att regionen är på väg in i en tredje ökning.

– När man tittar på andra europeiska länder är det många där det har gått upp igen. Det är oroande, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VG-regionen.

Att man återigen blir hårt pressad, framför allt inom intensivvården, skulle vi vilja undvika

Hon menar att det är väldigt osäkert vilket håll smittspridningen är på väg just nu. Hennes farhågor är att sjukvården, som fortfarande inte återhämtat sig efter ett tufft år, återigen ska bli hårt ansatt.

– Man har inte hunnit ner till normala nivåer. Att man återigen blir hårt pressad, framför allt inom intensivvården, skulle vi vilja undvika.

Hon tror att sjukvården skulle klara av situationen även om Folkhälsomyndighetens allra värsta scenarion besannas. Men det skulle få fler konsekvenser än en högre arbetsbelastning på de vårdanställda.

– Det innebär att vi får ställa in mer och mer vård som kan vänta, och vi har redan en hel del uppskjuten vård som vi nu vill börja ta igen för att få bort köerna. Att i den situationen behöva driva ännu mer covidvård känns olyckligt, säger hon.

Långt till en öppning av gränsen

För att öppna gränsen mot Västra Götaland kräver Norge en incidens på under 25 fall per 100 000 invånare. Dit är det långt. Incidensen för Västra Götaland över 14 dagar (vecka 4 och 5 sammanlagt) är 482.

Sedan den 26 februari 2020 har det, till och med vecka 5, rapporterats totalt 102 827 bekräftade fall i Västra Götaland.

I hela regionen har 1 826 personer dött med covid-19. I Strömstad är siffran 5, och i Tanum 8.