Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johan Hultberg (M) är ledamot av riksdagens socialutskott, samt ersättare i EU-nämnden och utbildningsutskottet. Han kräver en särskild statlig satsning på Strömstad, som är tungt beroende av besöksnäring och gränshandel. Bild: TT/GP

”Strömstad behöver ett omställningskontor”

Läget är skarpt nu i pandemi­tider och en av de hårdast drabbade kommunerna är Strömstad. Därför bör staten gripa in, menar riksdags­ledamoten Johan Hultberg (M), från Fjällbacka.

– För Strömstad, en av Fyrbodals 14 kommuner, har coronakrisen varit inte bara ett hårt slag utan en rejäl käftsmäll. Över 30 procent av Strömstads arbetande befolkning är i dag permitterad eller varslad, sa Johan Hultberg i riksdagens frågestund nyligen.

Strömstad måste ha statens hjälp att tackla den akuta krisen och ställa om sin arbetsmarknad, sa han och frågade arbetsmarknads­minister Eva Nordmark (S), om hon kan lova Strömstad riktade stödåtgärder.

Ett omställningskontor i Strömstad

Johan Hultberg förslår konkret statlig finansiering av ett omställningskontor och av särskilda utbildningssatsningar.

Eva Nordmark svarade att ”vi befinner oss mitt i den värsta krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Över 100 000 personer har varslats. Över 270 000 personer har skrivits in på Arbetsförmedlingen sedan i mars”. Hon berättade att hon själv nyligen besökt i Sundsvall, där över 1 000 personer har varslats.

– De historiskt stora satsningar som nu kommer, i form av 100 miljarder i den budget som finans­ministern snart presenterar, kommer alltså att vara väldigt viktiga för att vända utvecklingen i Sverige och på svensk arbetsmarknad, sade Nordmark under frågestunden.

Men Johan Hultberg blev inte lugnad av svaret från arbetsmarknadsministern, säger han.

– Jag betraktar det nog som att jag fick ett ickesvar.

Vad menar du, lite mer konkret, att ett omställnings­kontor kan tillföra?

– När Saab lade ner i Trollhättan satte staten upp ett sådant, för att hjälpa Trollhättan att ställa om arbetsmarknaden. Strömstad är snart i samma behov av hjälp. Även om gränsen snart öppnas och gränshandeln återkommer, är det uppenbart att många företag inte kommer att klara sig. Många jobb kommer att förloras.

Det har ju inte varit så många varsel som lett till uppsägningar ännu?

– Nej, lyckligtvis. Men nu har krisen rullat på såpass länge, att risken är stor att antalet varsel ökar under hösten och att det leder till konkreta uppsägningar. Därför tycker jag att det hade varit bra om staten inleder en diskussion med kommunen om vad som kan göras, som förhindrar att människor hamnar i lång arbetslöshet.

Arbetsmarknaden behöver breddas så Strömstad blir mindre sårbart, menar Johan Hultberg.