Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Marita Adamsson
Bild: Marita Adamsson

Strömstad är färdigräknat

Nu finns det ett färdigt resultat för valet till kommunfullmäktige i Strömstad. Alla styrande partier, utom Kristdemokraterna, har tappat röster - Centern och MP har halverats.

Det har kostat att regera Strömstad. Det kan man konstatera när alla röster till kommunfullmäktige är sammanräknade.

Socialdemokraterna är överlägset största parti i Strömstad med 27,5 procent. Näst störst är M med 16,0 procent - en ökning med 5,7 procentenheter.

Mest har Centerpartiet tappat - partiet har mer än halverats jämfört med förra valet. Man har tappat 12,8 procentenheter och ligger nu på 11,2 procent. "En katastrof" kommenterar partiets förstanamn Åsa Torstensson resultatet när tidningen träffar henne sent på kvällen.

Miljöpartiet halverar också sitt väljarstöd - man tappar 4,8 procentenheter och hamnar på 4,6 procent. "Vi har inte nått ut med våra frågor", säger MP:s Andreas Nikkinen vid partiets valvaka.

Sverigedemokraterna ökar starkt, med 5,8 procentenheter och ligger nu på 14,4 procent av väljarskaran i Strömstad.

Nytt parti i kommunfullmäktige är Fi som får 3,4 procent - det ger ett mandat. "Vi är förstås jätteglada. Vi ska göra vårt bästa för att förvalta det förtroende vi fått", säger partiets förstanamn Marielle Alvdal.

Liberalerna får 11,3 procent - en minskning med 2,8 procentenheter. Lars Tysklind säger till Strömstads Tidning att man trots allt är nöjd med resultatet.

KD gör en rejäl ökning och landar på 6,6 procent. Det är det enda parti i den styrande majoriteten som ökat - men det är med en helt ny besättning och partiet har dessutom deklarerat att man inte kommer att samregera med något annat parti.

V sitter relativt still i båten - +0,7 procentenheter till 5,0.

Hur ska då Strömstad regeras efter det här valet? låt oss återkomma till den frågan under måndagen.