Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Sträcker ut sin hand: "Vi måste ge kärlek"

När Fahim Hasili fick nys om engagemanget i gruppen "Handlingshjälpen Strömstad" anmälde han omedelbart sitt intresse. – Nu har jag tid och är frisk så jag har möjlighet att hjälpa, därför tänker jag göra det, säger han.

Till vardags pluggar Fahim Hasili till kock på Strömstad Gymnasium och egentligen skulle han ha varit ute på praktik nu. Men praktiken är inställd och skolan sköter han på distans. Han bor på Crusellska i Strömstad och välkomnar med kaffe och en assiett med godis. Ett par av kolorna är som hans mamma skickat från Afghanistan.

– Jag har gått runt och varit orolig för coronaviruset, men när jag såg gruppen blev jag glad. Jag vill hjälpa människor så jag skickade ett meddelande om att jag ville ställa upp, säger han.

Det är över fyra år sedan han kom till Sverige. Föräldrarna är kvar i den afghanska staden Ghazni och sedan coronaviruset spridit sig har han tätare kontakt med dem. Pappa har diabetes och mamma har andra sjukdomar, vilket gör honom orolig.

– Jag vet att det är jättetufft för äldre och de vet att det är extra farligt för dem. Därför måste vi unga människor hjälpa dem.

Handlar gärna åt äldre och sjuka

Gruppen "Handlingshjälpen Strömstad" startades av Ida Hansson och Johanna Karlsson. De pratade om äldre människor som isoleras på grund av coronaviruset och ville hitta något sätt att hjälpa. När de hörde sig för bland vänner och bekanta fick de snabbt positiv respons och de behövde något sätt att förmedla uppdrag på. Därför bildade de gruppen där medlemmar kan skriva vad de kan hjälpa till med och var de bor.

Fahim Hasili handlar gärna åt äldre och sjuka. Och han kan också hjälpa till med städning.

– När jag hjälper någon blir jag lugn i hjärtat. Det känns väldigt bra. Mitt samvete blir bättre när jag hjälper andra eftersom jag vet att jag är någon som kan hjälpa till, säger han.

De senaste dagarna har han plågats av migrän, men när vi träffas mår han bättre.

– Jag har varit redo sedan i går eftermiddag, men än så länge har jag inte fått något uppdrag, säger han under fredagsförmiddagen.

"Strömstad är hemma för mig nu"

Fahim Hasili sträcker fram kolorna och propsar på att jag ska ta en av dem som hans mamma skickat. Han har inte träffat henne sedan han lämnade Afghanistan. En av hans systrar bor i Manchester, henne har han inte träffat på åtta år och det är tänkt att hon ska komma och hälsa på honom i Strömstad i sommar. Han har inte kunnat besöka henne eftersom han inte har något svenskt pass.

– Jag saknar mitt land och min kultur, men Strömstad är hemma för mig nu. Så fort jag åker till Göteborg eller någon annanstans saknar jag Strömstad. Det är här som jag vill bo i resten av mitt liv.

Viktigt att gamla inte känner sig ensamma

De kulturella delarna som han saknar rör arbete och mat.

– Det är svårt att få kompisar här för alla jobbar hela tiden. När jag är ledig jobbar alla andra och efter jobbet är det mycket annat att göra, som att laga mat, städa och tvätta.

Han har själv två arbeten, på Max hamburgerrestaurang i Nordby och i entrén till nattklubben på Scandic Laholmen. Men nattklubben är stängd nu och i och med det minskade trycket på Nordby köpcentrum har det inte blivit många jobbtimmar det senaste.

– När jag har migrän så kan jag bara stanna hemma, men nu är jag frisk och har tid så jag har möjlighet att hjälpa, därför tänker jag göra det.

Han tycker att det är viktigt att inte gamla människor känner sig ensamma nu när viruset sprider sig.

– De äldre är en del av vårt liv och vi måste ge dem kärlek så att de inte känner sig ensamma. Vi är alla människor.