Skee förskola.
Skee förskola. Bild: Jakob Simonson

Stort utbrott av magsjuka på Skee förskola

Ett stort utbrott av magsjuka har drabbat Skee förskola. En avdelning har stängts och på tisdagskvällen kommer hela förskolan att saneras.

ANNONS
LocationSkee||

– Nu har det pågått i flera veckor utan att det stoppar, säger förskolans rektor, Therese Ascic.

Utbrottet började i vecka 44 och har sedan blivit värre och värre. Totalt har 27 barn och fyra anställda insjuknat och på flera barn har sjukdomen fått omtag.

Utbrottet är inne på sin fjärde vecka och smittan har framför allt varit på de två avdelningarna Smörblomman och Blåvingen som ligger bredvid varandra. På Blåvingen blev det så allvarligt att den i fredags stängdes.

Under tisdagskvällen kommer hela förskolan att saneras.

– Vi kommer att ta in sex personal från städet som städar rubbet, alla leksaker och alla ytor.

ANNONS

Stängde matsalen

För att minska spridningen har ett antal åtgärder vidtagits.

– Första åtgärden vi gjorde var att stänga matsalen så att alla åt på sina avdelningar, barnen fick inte lov att ta maten själva, utan det har personalen gjort. Städet har också städat extra, alla handtag, bänkar, toaletter samt att personalen har städat och spritat med ett speciellt medel mot just magsjuka.

Akuthinkar finns också redo om ett barn insjuknar.

– Den innehåller allt du behöver ha, om ett barn skulle spy eller bajsa ner sig på förskolan, för att det ska gå så snabbt som möjligt. Handskar, medel, blåa fotskydd till fötterna, engångsförkläde och trasa.

– Vi har även två akuttoaletter, en på varje sida av förskolan. Om vi misstänker minsta lilla att ett barn eller en personal håller på att insjukna så är det den toaletten man får använda.

Är föräldrarna informerade om läget?

– Ja jag skickar fortlöpande information flera gånger om dagen nu till föräldrar, sedan förra veckan. Och jag har satt upp information i korridoren.

Vad beror det här utbrottet på? Är det att man inte håller på reglerna från HYFS eller 1177?

– Utifrån det jag fått in från personal, så upplever de att barn kommer tillbaka för tidigt, att man inte håller på rekommendationerna om minst 48 timmar för att hålla barnen hemma och att man inte håller på allmäntillståndet utan går bara på symptomfri och det blir fel. De ska också äta och de ska orka en hel dag på förskolan.

ANNONS

"Håll barnen hemma"

Therese Ascic förklarar att personalen märkt att föräldrar som varit sjuka lämnat sina barn på förskolan. Ascic menar därför i en extraordinär situation som nu råder att det också är viktigt att hålla barnen hemma även när andra i familjen är sjuka, för att inte sprida smittan vidare.

– Det kan vara bra att hålla alla hemma när det blir så här ilsket, säger hon.

– Men föräldrar har ju enligt lagen rätt att lämna sina barn. Vi ska ju ordna förskoleplats åt föräldrarna när de jobbar, så jag kan ju inte heller förbjuda föräldrar att komma till förskolan, men jag kan vädja till dem att inte göra det.

Therese Ascic berättar att symptomen verkar tyda på vanlig magsjuka, men det som gör situationen värre än vanligt är att smittan fortsätter.

– Det är fler som har blivit sjuka. Att vi inte fått stopp på det, det är värre än vanligt.

– I dag har jag haft kontakt med smittskyddsinstitutet och de kommer att hjälpa mig nu att göra en kartläggning över den här sjukdomsperioden från vecka 44 och framåt. Sedan får vi se vad kartläggningen visar. Det handlar om att få reda på om det dels kan vara vinterkräksjuka samt också att försöka härleda var smittan kommer ifrån.

ANNONS

Kommer hela skolan att öppnas efter saneringen ikväll?

– Jag vill avvakta och se vad smittskyddsinstitutet har för rekommendationer och också vad skolhälsovården säger. Jag har även pratat med miljö- och hälsoavdelningen också som kommer och hjälper till.

Rekommendationen från HYFS (Hygiensköterska i förskolan) och 1177 är att stanna hemma minst 48 timmar, efter sista kräkningen eller diarrén, samt att man ser till allmäntillståndet. Barnet ska äta och vara pigg.

Therese Ascic har vädjat till föräldrarna att hålla barnen hemma i 72 timmar för att i största möjliga mån få bukt med smittospridningen.

ANNONS