Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Stort räddningspådrag efter larm om drunkning i Strömstad

Räddningstjänst från både Sverige och Norge och Sjö- och flygräddningen involverades i ett stort räddningspådrag i Idefjorden efter att en inringare hört någon ropa på hjälp.

Omkring halv nio på tisdagskvällen fick SOS Alarm uppgifter om en befarad drunkning vid Krokstrands hamn öster om Strömstad. Enligt uppgifterna i larmet ska en person ha hört någon ropa på hjälp, dock ska inringaren inte ha sett någon.

– Vi har en inringare som fram till alldeles nyligen hört rop på hjälp från Krokstrandstrakten i Idefjorden, säger Jörgen Hansson på Sjö- och flygräddningscentralen JRCC som leder insatsen.

Strax efter 22-tiden meddelade JRCC att räddningsinsatsen avslutades. Jörgen Hansson bekräftar att en person ska ha varit i vattnet även fast man inte gjort en ”visuell observation”.

– Ett vittne har hört en person ta sig upp på land. Personen lät utmattad, och i samband med det upphörde ropen, säger Jörgen Hansson.

Området har sökts av med tre ytenheter, varav två norska och en svensk, men ingen ska ha hittats i vattnet. Personens skadeläge är i nuläget okänt.

– Vi har en ambulans på plats, men i och med att personen inte gett sig till känna kan inte ambulansen hjälpa den, säger Jörgen Hansson.

Enligt SOS Alarm ryckte räddningstjänsten i Strömstad och i Skee ryckt ut med tre enheter vardera. Dessutom larmades polis, ett dykteam från räddningstjänsten i Kungshamn, norska räddningstjänsten från Halden samt norska sjöräddningssällskapet. JRCC skickade inte ut sin helikopter då de bedömde att det skulle ta för lång tid för den att hinna fram för att den skulle kunna vara till nytta.

– Vår helikopter är en timme bort så hela området kommer att vara avsökt innan den är framme, säger Jörgen Hansson, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.