Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Stor utryckning efter skogsbrand

Räddningstjänsten fick rycka ut till en brand i terrängen söder om Strömstad.
– Det spred sig jättesnabbt, berättar Linda Smith, reporter på Strömstads Tidning.

Det var strax efter halv tolv som en gräsbrand uppstod vid Bäckeviken, cirka en mil söder om Strömstad. Branden uppstod i samband med ett slipningsarbete på en båtbom, vilket orsakade gnistbildning och det började började brinna. Först i gräset, men branden tog snabbt fart på grund av blåsten.

– Det var riktig brandutveckling kan jag säga, det var riktiga lågor och det brann i träden. Det spred sig jättesnabbt. Det letade sig upp för klipporna och spred sig till träden. Det handlade om minuter, säger Linda Smith, reporter på Strömstads Tidning.

LÄS MER: Torrt i markerna - här råder eldningsförbud

Är på plats med brandflyg

Branden uppstod mellan två hus. Men det är oklart hur stor risken för spridning till intilliggande husen är. Enligt Linda Smiths uppskattning handlar det om ett relativt stort område som brinner, motsvarande ytan av en fotbollsplan.

– Branden sprider sig snabbt och räddningstjänsten har svårt att få stopp på spridningen på grund av vinden.

I nuläget är räddningstjänsten på plats med fem bilar. Dessutom har man kallat in brandflyget som är på plats för att man ska få en bättre överblick på området. På plats är också Sjöräddningssällskapet. Bland annat används en pump för att få vatten från havet.

– Nu är flygplanet här och cirkulerar runt området, berättar Linda Smith.

Hur många brandmän är på plats?

– Jag vet inte exakt hur många, men jag skulle säga att det är full styrka.

Boende underrättad

Enligt räddningstjänsten ska branden omfatta ett område som är cirka 450 gånger 200 meter, men det har varit svårt att få någon exakt uppfattning om brandspridningen.

– Det är svårt att få en uppfattning om det, det är säkert därför som man nu har valt att ta in ett flygplan. Branden är uppe på berget.

Var ligger närmaste huset från branden?

– Det är ganska nära, men jag har svårt att säga exakt hur många meter.

Har du varit i kontakt med grannarna som bor i området?

– Det närmaste huset från branden är ett fritidshus. Och ägaren till huset var på plats och är underrättad. Problemet är att det blåser in från havet, rakt mot branden och driver den in mot skogen. Det är sämsta tänkbara förutsättningar.

Svårt att komma åt

Vid 14:30-tiden meddelar räddningstjänsten i Strömstad att man har läget under kontroll, och att man gått över till eftersläckningsarbete vilket man kommer få göra i ett par timmar till.

Styrekedare Christer Nilsson berättar att branden var svårbekämpad.

– Det var en liten skogsbrand på en 600 kvadratmeter upp på berget, så det var svårt att komma åt den. Det var svårt att komma åt och dåliga vägar ut så vi kunde inte köra med tankbilarna, säger han.

Eftersom inte tankbilarna kom åt fick man ta vatten från havet för att släcka. Styrkor från flera stationer deltog i släckningsarbetet. Men trots bekymren gick det relativt bra, då vare sig byggnader eller personer skadades i branden. Christer Nilsson höjer dock ett varningens finger.

– Det är mycket torrt i markerna i dag så man måste vara försiktig.