Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Anders Ylander
Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Stor minskning av covidfallen i Strömstad och regionen

Bara två nya fall av covid-19 - det rapporterar Strömstad för vecka 21 enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

På torsdagen kom de glädjande siffrorna över coronasmittan i regionen och i norra Bohuslän. För Strömstad rapporterades bara 2 nya fall av covid-19 vecka 21 (24-30 juni). Tanum rapporterade 5 nya fall. I båda fallen en rejäl minskning sedan förra veckan, och smittspridningen har gått stadigt nedåt de senaste veckorna.

Bland närliggande kommuner hade Munkedal 7 fall, Lysekil 14 fall, Sotenäs 7 fall och Uddevalla 42 fall.

För Västra Götalandsregionen som helhet ser man en ordentlig minskning av antalet nya fall. Vecka 21 rapporterades 1 144 nya fall - att jämföra med 3 646 nya fall veckan innan.

Smittspridningen minskar i hela riket

Även i riket som helhet har smittspridningen tydligt gått ner. Smittan har de senaste 14 dagarna spridits till 210 personer per 100 000 invånare.

– Då känns nedgången väldigt tydlig och väldigt stabil och det beror säkert framför allt på vaccineringen och att det är en annan årstid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Men även om smittspridningen saktar ned så ligger den fortsatt på en hög nivå, påminner Tegnell. Han understryker också att de flesta restriktionerna ligger kvar även efter de lättnader som skedde i tisdags.

– Man ska inte anordna privata fester, det är inte tillåtet att hyra lokaler för stora privata fester. Men man kan stanna kvar på restaurangerna till halv elva numera, säger han.

Fotnot: Vanligtvis gör Västra Götalandsregionen en veckorapport på torsdagarna med statistiken för antalet nya covidsmittade i kommunerna och regionen som helhet. Den här veckan skriver dock regionen på sin hemsida att man haft varit tekniska problem med databasen Sminet, systemet som används av vårdenheter och laboratorier för att rapportera in anmälda fall av covid-19. Därför rapporterar Strömstads Tidning den här veckan Folkhälsomyndighetens veckostatistik.