Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petra Hedström går in i vecka 39 på fredag och hade ett inplanerat kejsarsnitt på Kalnes.  Bild: Marita Adamsson
Petra Hedström går in i vecka 39 på fredag och hade ett inplanerat kejsarsnitt på Kalnes. Bild: Marita Adamsson

Stopp för svenska patienter på Kalnes

Svenskar i behov av akutvård kan inte längre vända sig till Östfold sjukhus i Kalnes utan hänvisas till svenska sjukhus. Det är på grund av det pressade läge som coronaviruset orsakat. – Det var som om de drog bort mattan under fötterna på en, säger höggravida Petra Hedström.

Under tisdagseftermiddagen meddelade Västra Götalandsregionen att gränssamarbetet inom sjukvården är pausat. Det berör i första hand akutpatienter men också förlossningsvården. Blivande föräldrar med frågor ska höra av sig till sin barnmorskeavdelning, skriver Västra Götalandsregionen.

Östfold sjukhus i Kalnes menar att de är i ett så pass pressat läge med coronaviruset och restriktionerna i gränspassagerna att de inte kan ta emot svenska patienter för närvarande.

Gränssamarbetet upptas igen när omständigheterna återgått till det mer normala, enligt Västra Götalandsregionen.

Enligt Google maps är det 64 kilometer längre till Näl än till Östfold sjukhus i Kalnes.

– Det är klart, om det är akut kan det spela roll. Men det är inte så mycket att göra åt. Viruset har sin gång, man får lita på expertis som kan det här, säger Mats Granberg (S)

Strömstadbon Petra Hedström hade ett inplanerat kejsarsnitt på Kalnes i nästa vecka men fick under tisdagsmorgonen ett besked som skakade om henne.

– Det var en chock. Vi höll på att göra oss i ordning för registrering när de ringde från sjukhuset. De beklagade sig och sa att de inte tar emot svenskar, säger hon och fortsätter.

– Det var som om de drog bort mattan under fötterna på en.

Hon fick beskedet att hon skulle kontakta sin barnmorska men det var hon inte i skick för.

– Jag bara grät så det var min man som fick ringa till Näl. Där kom vi i kontakt med en jättetrevlig person, så vi har fått tid där redan under morgondagen, säger hon under tisdagskvällen.

Hon och maken väntar nu sitt tredje barn och de två föregående förlossningarna har varit kejsarsnitt. Ett akut och ett planerat.

– Jag får inte föda vaginalt eftersom det är mitt tredje snitt. Risken är för stor att de gamla ärren spricker när krystvärkarna drar igång. Att de inte kan tvinga mig att föda vaginalt är en trygghet.

Hur känner du kring allt det här?

– Jag vet inte riktigt hur jag känner. Det är klart att jag är orolig för morgondagen. Men de tog det på allvar på Näl och sa att jag skulle ringa en ambulans om värkarna drar igång. Det är också en trygghet, att de ser allvarligt på det, säger Petra Hedström.