Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arvid Brandström kan vinna en Guldspade för sin granskning.  Bild: Victoria Petersson
Arvid Brandström kan vinna en Guldspade för sin granskning. Bild: Victoria Petersson

STNB:s reporter Arvid nominerad till en Guldspade

Strömstads tidnings reporter Arvid Brandströms granskning av hur Tanums kommun skrotade en romsk familjs bil har nominerats till en Guldspade.
– Det känns overkligt, även om vi på tidningen tyckte att granskningen var bra hade jag inga förväntningar att den skulle mäta sig med övriga bidrag, säger han.

Föreningen Grävande Journalister delar varje år ut guldspadar till bästa undersökande journalistik i olika kategorier. Totalt 28 gräv har nominerats och i kategorin "Mindre dagstidning" är Arvids Brandströms serie artiklar om skrotningen av bilen i Tanum en av tre nominerade.

I augusti 2020 publicerades den första artikeln i vad som kom att bli en artikelserie om Dianu Dumitru och hans fru, och hur deras bil skrotades av Tanums kommun. Kommunen hävdade att bilen var ett vrak och skrotade den, trots att de visste att människor bodde i den. Arvids granskning ledde till att Tanums kommun pudlade och beställde en juridisk granskning av ärendet. Den visade på att de agerat felaktigt och därför bad de paret om ursäkt och betalade ersättning.

Jag har ju hört om bilar som forslas bort men att det i det här fallet gick så långt så bilen skrotades fick det att vända sig i magen på mig

Granskningen fick sin början i april 2020 när Arvid hade Tanum som sitt primära bevakningsområde och satt och kikade igenom kommunens postlistor, en syssla han ägnade sig åt varje vecka.

– Men helt plötsligt var det en rubrik jag hajade till när jag läste, och då begärde jag ut alla handlingar i ärendet och läste igenom vad det handlade om.

Han berättar att han blev tagen av historien som klarnade för honom när han läst alla handlingar.

– Jag tyckte det lät så märkligt att kommunen visste att det bodde folk i bilen som sedan skrotades. Jag har ju hört om bilar som forslas bort men att det i det här fallet gick så långt så bilen skrotades fick det att vända sig i magen på mig.

Folk kan komma fram till mig på stan och säga att de tyckte det var bra att vi skrev om detta. Det verkar vara en historia som fastnat

Bild: Victoria Petersson
Bild: Victoria Petersson

Han visste att han ville gå vidare med historien, och kommande månader spenderades mycket tid till research för att gå till botten med vad som hänt.

– Jag var nyfiken på hur handläggaren tänkt, och vilka konsekvenser detta fick för det romska par som levde i den bil som skrotats.

Via det romska parets ombud fick Arvid kontakt med Dianu Dumitru, som ville ställa upp på intervju. Med hjälp av tolk kunde han berätta sin historia.

Reaktionerna på granskningen har varit många. I politiken i Tanum har det varit ett högt tonläge, och en socialdemokratisk ledamot hörde av sig till Arvid och sa att det var "den värsta historien som kommit till honom under hans tjugo år i politiken".

– Artiklarna verkar ha gjort avtryck. Folk kan komma fram till mig på stan och säga att de tyckte det var bra att vi skrev om detta. Det verkar vara en historia som fastnat.

Arvid Brandström började arbeta på Strömstads tidning i augusti 2019 efter journaliststudier på Skurups folkhögskola. När han gav sig in i journalistiken var det inte givet att det var sociala missförhållanden han skulle skriva om. Med en bakgrund inom mat- och grossistvärlden hade han journalisten Mats-Eric Nilsson, som skrivit flera reportage om livsmedel och matkvalitet, som förebild.

– Att man som journalist kan göra skillnad för den lilla människan är oerhört tacksamt tycker jag.

LÄS HELA GRANSKNINGEN HÄR.