Arbetsförmedlingens dator för jobbsökande (arkivbild).
Arbetsförmedlingens dator för jobbsökande (arkivbild). Bild: Kari Holmwall

Steg 1 är slut – ansvaret för unga utan jobb består

EU-projektet Steg 1 för unga vuxna som står långt från arbetsmarknad och studier går mot sitt slut. Strömstad har varit en av flera deltagande västsvenska kommuner. Kortare vägar för samarbete mellan kommunen och sjukvården hör till det Joakim Möller, kommunens chef för Stöd och Service, tror kommer att bli ett bestående resultat.

ANNONS
LocationStrömstad||

Förutom sjukvården har kommunens skol- och socialförvaltningar samt Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kunnat remittera unga personer till Steg 1. Det gäller personer i behov av extra stöd för att ta sig ut till arbete eller studier.

Strömstads kommun har bidragit med en tjänst, medan EU-medel betalat en gemensam tjänst för kommunerna.

Projektet är en del av det större EU-projektet En skola för allaoch drog igång i april 2018. Verksamheten avslutas nu i november och innan året är slut ska sedan en rapport om utfallet vara klar.

Cirka 20 personer har strömmat genom verksamheten i Strömstad. De har haft gemensamma gruppträffar fyra dagar i veckan när de fått gå igenom hur samhället fungerar och diskutera vilka vägar de kan ta sig fram på. Detta har kompletterats med individuell rådgivning och praktik, till exempel på Återbruket eller med vård av kommunens bilar.

ANNONS

Eftersom utvärderingen inte är klar kan Joakim Möller inte säga något detaljerat om utfallet, men han förklarar att kommunen troligen inte fortsätter arbetet med den här ungdomsgruppen på samma sätt som i Steg 1.

– Vi har kvar ansvaret för målgruppen, men som det ser ut nu kommer vi att satsa mera på individuellt och skräddarsytt stöd.

Han tror att man får ut mera av det än av upplägget med gruppdiskussioner. Inte heller finns utrymme för en hel kommunal tjänst för ändamålet.

– Men det här är en grupp som behöver uppsökande verksamhet, från både socialtjänst och skola, konstaterar han.

Det handlar ofta om unga vuxna som sitter hemma och inte mår så bra. En gott resultat av Steg 1-projektet tror han därför att samarbetet med vården innebär.

– Jag tror att det här öppnat vägar mellan kommunen och sjukvården. Vägen mellan oss har blivit kortare. Jag tror att sjukvården kommer att ha lättare att finna vägen till oss.

Även delprojektledaren för de åtta deltagande kommunerna, Annika Arnegren, ser uppluckrade gränser mellan olika instanser, som kommunala förvaltningar, som ett positivt resultat av arbetet.

Hon kan också berätta att av de 20 ungdomar som deltagit i Strömstads Steg 1 har fem nu egen försörjning.

ANNONS

– Det är ett bra resultat. Det kostar ju för kommunen att ge försörjningsstöd, säger hon.

Hur man gör för att ta sig ut och söka jobb är ett exempel på det som ingått i gruppsamtal och undervisning inom Steg 1. Nu blir arbetet mera individuellt.

ANNONS