Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Det är inte alla som klarar av att hålla avstånd", säger Linda Oderbrant. Bild: Alice Nylander

Stadsbiblioteket i Strömstad stänger

Den som vill stryka runt längs bokhyllorna på Stadsbiblioteket får hålla ut tills smittspridningen minskat. Från och med i dag, måndag, är gången för hur man lånar böcker förändrad.

När förstebibliotekarien Linda Oderbrant får frågan om de stängt Stadsbiblioteket skruvar hon sig något i telefonen.

– Vi tycker inte om ordet stänger, vi stänger lokalen och ställer om, säger hon.

Det är med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta restriktioner. Beslutet fattades av kommunledningen och är inte bara för att sända en signal om att biblioteket tar situationen på allvar. Problematiska situationer har uppstått i lokalen, enligt Linda Oderbrant.

– Det är inte alla som klarar av att hålla avstånd. Vi har försökt påminna folk och sätta upp skärmar, det har vi jobbat intensivt med, säger hon.

När folk uppehåller sig länge i en lokal finns en reell risk för smittspridning

Hon tror att svårigheterna med att hålla avstånd beror på att pandemin pågått under såpass lång tid.

– När det blivit en vardag är det lätt att glömma bort. Och när folk uppehåller sig länge i en lokal finns en reell risk för smittspridning, säger Linda Oderbrant.

Om man vill låna böcker förordar hon att man ringer eller mejlar en dag i förväg, för att sedan hämta böckerna i slussen in till biblioteket. I skylfönstret planerar bibliotekarierna att ställa ut fler böcker än vanligt som komplement för den stängda lokalen.

– Det är bra att vi stänger och visar att vi tar smittspridningen på allvar. Alla måste dra sitt strå till stacken. Men jag tycker samtidigt att det är jättetråkigt.

– Vi jobbar för att få ut böcker på annat sätt och hoppas få ruljans i det, säger Linda Oderbrant.

LÄS MER: Nu stänger Strömstads badanstalt: ”Vill skicka en signal”