Stabsläget på NÄL har hävts

Stabsläget på NÄL hävdes under onsdagseftermiddagen. Fortsatt råder dock stor tillströmning av patienter och överbeläggning.

ANNONS
|

Så kallat stabsläge infördes på akutmottagningen på NÄL på tisdagseftermiddagen. Under måndagen hade mottagningen största inflödet av patienter någonsin. 225 patienter sökte akut vilket orsakade kraftiga överbeläggningar.

– Vi har ett fortsatt stort inflöde på akuten med många väntande, meddelar medicinområdets verksamhetschef i beredskap, genom pressansvarig Maria Arup på tisdagseftermiddagen. På akutmottagningen fanns då ett 30-tal medicinpatienter och ett 20-tal kirurgpatienter. Antalet överbeläggningar på vårdavdelningarna uppgick till 44 enbart inom område medicin.

För att lösa vårdplatsbehovet lånar avdelningarna i första hand vårdplatser av varandra, och man hjälps då åt över klinikgränserna.

– Vi kan inte se någon enskild anledning till varför vi har så högt söktryck just nu, det rör sig om blandade åkommor fortsätter medicinområdets verksamhetschef i beredskap. Vi kan inte heller se att särskild målgrupp är överrepresenterad, men vi har som vanligt många äldre patienter.

ANNONS

– Många av dem som söker behöver läggas in, det innebär att flödet nu är större än antalet tillgängliga vårdplatser. Läget förvärras tyvärr av att vi har vinterkräksjuka på några avdelningar vilket medför att vi inte kan belägga dem med fler patienter.

Stabsläge är den första beredskapsgraden och utlöses vid larm om allvarlig händelse där omfattningen är oklar och den tillgängliga kapaciteten kan förväntas bli otillräcklig.

ANNONS