Snart dags för höstdosen – då kan du vaccineras mot covid-19 igen

Alla vuxna som vill kan ta en påfyllnadsdos av covid-19-vaccinet från den 1 september. Nu är planen klar och i vissa fall har bokningen redan öppnat. För vissa är höstdosen särskilt rekommenderad – och var du kan få vaccinet beror på vilken grupp du tillhör.
– Vi har väldigt bra kapacitet, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det som började som en vaccination med två doser är för några grupper snart uppe i fem doser. Höstens påfyllnadsdos mot covid-19 är särskilt inriktad på att stärka skyddet bland dem som löper högre risk att bli svårt sjuka, likt den årliga influensavaccinationen brukar vara.

Folkhälsomyndigheten har valt att inte rekommendera vaccinationen till samtliga vuxna, utan det är personer som är 65 år och äldre samt vuxna i riskgrupp som uppmanas att ta en höstdos från och med den 1 september.

Vårdcentraler vaccinerar 80+

I Västra Götalandsregionen finns möjlighet att vaccinera sig på ett stort antal platser i regionen, och vart man ska vända sig skiljer sig beroende på vilken grupp man tillhör.

ANNONS

Personer med kommunal hälso- och sjukvård samt andra som är 80 år och äldre kommer att vaccineras på sin vårdcentral. Information om vaccinationen ansvarar vårdcentralerna för att förmedla.

I Strömstad kan man redan nu boka tid för vaccination på Capio vårdcentral, och i Tanum kan man boka tid på Kvarterskliniken Tanum.

Övriga som ska vaccineras, alltså 65–79-åringar och personer i riskgrupp, uppmanas att vända sig till andra vaccinatörer i regionen. De finns som tidigare under vaccinationen utspridda på olika platser, i flera fall med särskilt avsedda vaccinationsmottagningar.

– Vi har sett att de äldsta lämpligast får det via vårdcentralen, då de ofta är där i andra ärenden och är vana vid att använda just den vårdkontakten, medan de yngre gärna väljer olika vaccinatörer utifrån det som passar dem bäst, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Artikeln fortsätter efter faktarutan.

Fakta: Så många vaccindoser rekommenderas

Rekommendationerna för hur många doser covid-19-vaccin man bör ta skiljer sig mellan olika grupper. Se nedan vad som gäller för dig.

0–11 år: Rekommenderas inte vaccination mot covid-19.

12–17 år: Rekommenderas två doser vaccin med minst fyra veckors mellanrum.

18–64 år: Rekommenderas två doser på samma sätt som gruppen ovan och därefter en tredje dos efter minst tre månader. Den som vill kan ta en fjärde dos från 1 september, om det gått fyra månader sedan den tredje, men det rekommenderas inte för annat än riskgrupper.

65 år och äldre: Rekommenderas tre doser på samma sätt som gruppen ovan, och därefter en fjärde dos när det har gått minst fyra månader. Rekommenderas en femte dos från den 1 september 2022 om det gått fyra månader sedan dos fyra.

Övrigt: Personer på äldreboende, med hemtjänst eller hemsjukvård som inte fyllt 65 år rekommenderas också en fjärde dos. Detsamma gäller vuxna personer med Downs syndrom eller immunbrist. Samtliga i denna grupp, och även övriga personer i riskgrupp för allvarlig covid-19-sjukdom, rekommenderas en extra påfyllnadsdos från 1 september.

Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten

Vaccinationsplatser i Strömstad och Tanum

Den stora vaccinationsplatsen för Strömstad och Tanum är som tidigare på Tanum Shoppingcenter. Robert Sjöholm på Heartbeat HLR som sköter vaccinationen där och i Uddevalla säger att det kommer att släppas fler bokningsbara tider för september på hemsidan stoppacovid.nu, där man bokar sina tider.

– Vi kommer att utöka antalet dagar då vi vaccinerar. Vi har haft öppet någon dag i veckan eller varannan vecka under sommaren men nu ser vi att det kommer att bli ett lite större öppethållande, antagligen två dagar i veckan, säger Robert Sjöholm.

ANNONS

Har ni märkt av ett större tryck?

– Ja, man ser att det finns ett ökat intresse för att fylla på med en ny vaccindos nu när smittan ökar. Vi får många förfrågningar nu.

Hela listan med lediga tider, och vaccinatörer som erbjuder drop-in, finns på regionens samlingssida, som kan nås via 1177.se.

– Det finns gott om tider att boka redan nu, antingen om man vill boka in tider som finns efter 1 september eller om man inte redan har tagit sin tredje dos, säger Kristine Rygge.

– Det kommer vara lätt att hitta olika vaccinatörer. Sedan är det klart att det beror lite på hur många som väljer att vaccinera sig nu. Vi är vana vid att ha högt tryck på våra vaccinationssajter, men exakt hur det blir nu är lite svårare att förutspå, säger Kristine Rygge.

Regionen kommer vid månadsskiftet också att återuppta sin satsning på områden med lägre vaccinationstäckning, med en buss som åker runt till utvalda platser för att också nå fler med första och andra dosen.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare covid-19 i Västra Götalandsregionen, VGR.
Västra Götalandsregionen återupptar sina riktade insatser i områden med lägre vaccinationstäckning: ”Det kommer se ut som innan sommaren, med olika rutter och vi kommer vara tydliga i olika områden med vilka tider som gäller. Även det kan man hitta via vår samlingssida”, säger Kristine Rygge. Bild: Paul Wennerholm

Vuxna kan ta dos 4 – utan rekommendation

Om man inte ingår i de prioriterade grupperna, men ändå vill ta en extra dos inför hösten, är det inte kört. Alla vuxna har nämligen rätt att ta en fjärde spruta, utöver de tre som sedan tidigare är rekommenderade, om man så önskar. I så fall hänvisas man också primärt till de särskilda vaccinationsplatserna.

ANNONS

Något som är viktigt att tänka på inför höstens dos är att det behöver ha gått minst fyra månader sedan man tog den senaste vaccindosen mot covid-19.

Personer som är 12–17 år har dock inte möjlighet att ta fler doser i nuläget, utöver de två doser som gruppen varit rekommenderad att ta tidigare under pandemin. Folkhälsomyndigheten anser att gruppen i nuläget har ett tillräckligt skydd av grundvaccinationen.

Startdatumet 1 september är detsamma i hela Sverige vad gäller höstdosen, vilket gör att även övriga regioner då börjar erbjuda fler vaccinationsmöjligheter.

LÄS MER:Omikron slår skoningslöst mot ovaccinerade äldre

LÄS MER:Covid-smittan förväntas stiga när skolorna börjar

ANNONS